2017. december 15., péntek

DURVÁN KETTÉSZAKADT EURÓPA - ITT ÁLL MAGYARORSZÁG

NAPI.HU
Szerző: CSERNÁTONY CSABA
2017.12.15.


Szédítő különbségek fedezhetőek fel Európában, ha az egyes régiók gazdasági fejlettségét hasonlítjuk össze. Az Eurostat legfrissebb évkönyve, illetve adatbázisai alapján szomorú magyar adatok rajzolódnak ki, de fény derül arra is, hogy az autóipari központokban, illetve a nagyobb iparvállalatok által uralt térségekben jelentősen magasabb az egész környék egy főre jutó GDP-je.

A brexitről szóló tárgyalások jelentősége - pontosabban az az aggodalom, ami az akadozó egyeztetéseket kíséri az Egyesült Királyság és Brüsszel között -, igazán csak akkor érthető meg, ha megnézzük, mit veszít az Európai Unió a britek távozásával. Egy olyan pénzügyi és innovációs központot, Londont és környékét, ahol az EU legfejlettebb térsége is található.

Egészen érdekes eredményekre bukkanhatunk, ha a többi régiót is rangsoroljuk.

Utcahosszal vezet a londoni városrész

Az EU legfejlettebb régiója London belvárosának (Belső-London) nyugati része, a fejlettségi mutató szerint átlag 580 százalékát képvisel, de városrész keleti része is kimagasló helyen - 170 százalékon - áll. Az "összuniós" listán a második helyén a miniállamot, Luxemburgot találjuk, 264 százalékos fejlettséggel. Azaz az egy főre eső GDP-t tekintve a luxemburgiak több mint 2,6-szor nagyobb értéket termelnek fejenként, mint egy uniós polgár átlagosan. Ezek az extrém magas számok Londonban és Luxemburgban persze a pénzügyi szféra erősségét mutatják, éppen ezért aggódnak a londoni City bankárai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.