2017. december 5., kedd

EZER SEBBŐL VÉRZŐ SÜRGŐSSÉGI CENTRUM


NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA, HARGITAI MIKLÓS
2017.12.05.


Annyi szabálytalanság kísérte a Korány-projektet, hogy nyomozást indított a Fővárosi Főügyészség - értesült a Népszava. Uniós pénzek kerülhetnek veszélybe.

A budapesti Korányi-projekt a 2007-2013-as uniós finanszírozási időszak egyik legnagyobb egészségügyi beruházásaként indult egy 2011-ben elnyert, 100 százalékos, mintegy 8,1 milliárd forintos EU-támogatással. Az Üllői úti klinikai tömbben lévő sürgősségi centrum építését már 2013-ban be kellett volna fejezni, ám az épületet csak 2017 januárjában adták át, és az eredetileg tervezett költségek is megduplázódtak.

Kezdetben egy négyszintes, 12900 négyzetméter alapterületű épületről szóltak a tervek, ám a kormány a Semmelweis Terv keretében jelentősen kibővítette a beruházást. Végül egy nettó 19400 négyzetméter alapterületű épülettömb készült – a csúszás egyik oka éppen az volt, hogy a tervezési, engedélyezési eljárásokat újra kellett indítani. Ennél is súlyosabb mulasztás az: noha a létesítmény kiemelt sürgősségi centrumnak épült, eddig ilyen szerepet nem töltött be a fővárosiak és az agglomerációban élők ellátásában. Az eredetileg tervezett részlegek közül csak a radiológiai központ költözött be az új épületbe, és az egyetem végül ide helyezte át a Karolina útról az ortopédiai klinikáját, valamint átmenetileg itt kaptak helyet a Sportkórház sebészeti ágyai. Az épület egy része azonban ma is üresen áll. Az ott dolgozók szerint a liftek egy része nem is üzemel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.