2017. december 6., szerda

HIÁBA KÖNYÖRGÖTT NEKI MINDENKI, TRUMP MÉGIS ELISMERTE JERUZSÁLEMET IZRAEL FŐVÁROSÁNAK

INDEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2017.12.06.


Donald Trump magyar idő szerint szerda délután bejelentette, hogy az izraeli nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költözik, és elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Az elnök szavai szerint szerdai bejelentésével új fejezet kezdődik az izraeli-palesztin konfliktushoz való hozzáállásban. "Amikor elfoglaltam az elnöki széket, megígértem, hogy nyitott szemmel és friss gondolkodással fogok közelíteni a világ előtt álló kihívásokhoz. Nem tudjuk megoldani a problémáinkat, ha ugyanazokból a bukott feltételezésekből indulunk ki és a múlt bukott stratégiáit ismételjük", mondta az elnök. 

A döntés nem érte meglepetésként a közvéleményt, mivel Trump előre tájékoztatta az érintetteket arról, hogy nem fogja blokkolni a Kongresszus által 1995-ben megszavazott Jerusalem Embassy Act nevű határozat életbe lépését, ami előírja az amerikai nagykövetség költözését, illetve elkülöníti az új képviselet kialakításához szükséges forrásokat.

Igen, a határozat dátumát nem írtam el, mert a határozat életbe léptetését 22 éven át minden elnök felfügesztette. Erre a hivatkozási alapot az szolgáltatta, hogy a törvényhozás egy elnöki jogkörbe tartozó ügyben – egy idegen állam szuverenitásának elismerése - hozott döntést. De a felfüggesztés valódi oka az volt, hogy Clinton, az ifjabbik Bush és Obama is el akarta kerülni a költözés kiváltotta politikai vihart.

Első ránézésre persze nem tűnik olyan vészesnek, ha az amerikai diplomatákat egyik izraeli metropoliszból a másikba akarják költöztetni. Sőt, kifejezetten logikusnak tűnik, hogy nem kell minden egyes izraeli hivatal meglátogatásához egy órát utazni – hiszen az összes izraeli állami intézmény már 1949 óta Jeruzsálemben működik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.