2017. december 24., vasárnap

IDÉN VÉGRE SIKERÜL HAZAMENNEM KARÁCSONYRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.12.24.


Határátkelőként a Karácsony egyik legfontosabb kérdése, sikerül-e és ha igen, hol együtt ünnepelni a családdal. Sokan indulnak ilyenkor útnak, hogy aztán december 24.-én este együtt legyen a család. Immár harmadik részéhez érkezett a sorozat, melyben Ukume segítségével öt külföldön élő magyar fiatal karácsonyát mutatjuk be. Lássuk, hogyan ünnepelnek ők december 24.-én, miként befolyásolta családi hagyományaikat és szokásaikat az idegen kultúra? Közös pillanatok következnek egy pohár bor mellett, bejglivel az asztalon, porcukor nélkül. Egyúttal hadd kívánjak én is mindenkinek boldog, békés Karácsonyt - legyetek bár külföldön, vagy Magyarországon!

...Niki a kislánykori emlékeiből merít ihletet a családi karácsonyokhoz.

„Szeretem a karácsonyt. Mindig eszembe jutnak a karácsonyok gyerekkoromból. Imádtam! Szeretném ugyanazt átadni és megmutatni a gyermekeimnek is: a melegséget, az örömöt és boldogságot.

Itt, Angliában a legismertebb hagyomány a Télapó (Father Christmas): ő hozza az ajándékokat a feldíszített fa alá, amit egyébként már december első napjaiban feldíszítenek.

Mi a magyar hagyományokat részesítjük előnyben: nálunk a Jézuska, vagy az angyalkák hozzák a fát és az ajándékokat. A Télapó pedig december elején érkezik a sok csokoládéval.

Az angolok körében szokás még a képeslap küldés, a családnak, a kollégáknak, a tanároknak, még a szomszédnak is. Én is meglepődtem egyszer, amikor a szomszédunktól kaptunk egy karácsonyi képeslapot pedig nem is ismertük.

Jellegzetes még a karácsonyi pulyka. Az áruházak polcai tele vannak vele. Helyet kap az asztalon a mince pie (mazsolás, aszalt gyümölcsös pite) is. Először akkor találkoztam ezzel a süteménnyel, amikor egy étteremben dolgoztam, és karácsonyi céges buli volt. Nálunk természetesen a bejgli és a zserbó a nyerő.

Nagyon szeretik a cracker-t. Ez egy nagy szaloncukorra hasonlító játék, amit két ember a két végén meghúz, majd pukkan egyet és akinél a nagyobb „csomagocska” marad, azé a benne levő kis ajándék.

Néha elvetemültnek tűnő ötleteik vannak: karácsonyi pulcsi napot szoktak tartani a munkahelyeken, iskolákban. A fiamnál is lesz a bölcsiben. Ilyenkor karácsonyi pulcsiban lehet menni. Nem kötelező, de mókás és ki ne szeretne egy jót nevetni.

Szerintem az angolok sokkal vidámabban fogják fel az egész ünnepet, több játékosság van benne. Legalább is én így érzem. Szeretik feldíszíteni a házukat is. Van, aki jó alaposan, minden giccset feltesz, kitesz: kis mikulást, nagy mikulást, szarvast, csillagot, harangot..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.