2017. december 20., szerda

ÍGY NINCS HATÁSSAL A MAGYARORSZÁGI POLITIKA A HATÁRON TÚLI MAGYAROK ÉLETÉRE

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.12.20.


Gyakran ismételt érv a határon túli kettős állampolgárok szavazati joga ellen, hogy ne szavazzon az, aki nem viseli a döntése következményét. Többször is írtunk már arról, miért nem állja meg teljesen a helyét ez az érv, ám most itt egy újabb példa.

Az Átlátszó Erdély arról számolt be hétfőn, hogy az Orbán-Simicska háború miatt csőd szélére került Erdély legtöbb újságírót foglalkoztató médiavállalata, az Udvarhelyi Híradó Kft. A több napilapot (Krónika, Vásárhelyi Hírlap, Csíki Hírlap, Gyergyói Hírlap, Udvarhelyi Híradó), egy hetilapot (Erdélyi Napló) és az erdélyi magyar média egyik legolvasottabb hírportálját (szekelyhon.ro) működtető kiadó megvásárlását 2011-ben kapta meg feladatul a Fidesz gazdasági háttérembere, Simicska Lajos. Az ügylet le is zajlott, az oligarcha létrehozta a „Határok nélkül a magyar sajtóért” Alapítványt, amely mára 100 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a portfólió fölött.

Az érintett médiumok már korábban is Fidesz-közelinek számítottak, a beszerzéssel a kormánypárt azt remélte, hogy biztos médiahátteret kap a Tőkés László vezetésével szerveződő erdélyi politikai tábor, melynek célja az RMDSZ kiütése lett volna.

Időközben megtörtént a Fidesz és az RMDSZ kibékülése, illetve lezajlott a G-nap is; Simicska pedig felajánlotta, átadja erdélyi sajtóérdekeltségeit, de az árat Orbánék sokallták.

A sajtóérdekeltség amúgy rossz szó, mert Simicska egyáltalán nem érdeklődött a portfolió iránt, pénzt sem kellett beleraknia, megoldották azt az állami cégek (Szerencsejáték Zrt., MVM stb.), amelyek évente többszáz milliós támogatásokat öntöttek a vállalatba.

A G-nap után azonban ezek a támogatások megcsappantak: 2016-ban a korábbi éves 3-400 millió forint helyett ennek nagyjából csak fele, 180 millió érkezett az alapítvány kasszájába...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.