2017. december 10., vasárnap

JERUZSÁLEM, TRUMP ÉS A KERESZTÉNYSÉG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2017.12.09.


Nagy a zavar a világban, mert Donald Trump olyat tett, ami azoknak is tetszik, akik nem szeretik őt. Van egy racionális politikai-közjogi helyzet, és egy szent ügy, amelyet a világ egyik legborzalmasabb szörnyetege képvisel ebben az esetben. Mögötte pedig olyan hívő keresztények állnak, akik lassan az összes újfasiszta diktátor, a szélsőjobb támogatói.

A Jeruzsálem körül zajló eseményeknek mindig több rétegük van. Ezért az eset kapcsán fel kell figyelnünk erre a jelenségre, mert ha a körülményektől függetlenül örülünk mindennek, amit egyébként más körülmények között jónak tartanánk, lassan oda juthatunk, ahova az újjászületett evangéliumi kereszténység Trumpot és Orbánt támogató része jutott. Ha “a jó oldalon állók” között akarunk lenni, akkor fasisztává kell válni. De ez távol legyen.

A Bibliában Isten a szamarat is tudja használni, aki megszólal, ha kell. A kérdések sorát az veti fel, hogy ezt a döntést nem ő hozta, hanem a mögötte önelégült képpel álló Pence, és az ő mögötte álló újjászületett keresztény mozgalom, amely elfoglalta a Fehér Házat. Ezért a Jeruzsálemmel kapcsolatos döntés is azt a látszatot kelti, hogy a politikai kereszténység helyes, ha azt nem a katolikus egyház teszi, hanem az újjászületett kereszténység foglalja el a világi államot, építi a világban “Isten országát”.

Aki nem tartozik közéjük, megszívta, úgy járt. Mert ezek “Istennek a szolgái”, akik Istent játszanak a földön, és Istennek tetsző módon elparentálják a dolgokat. De ha Istennek ez lenne a módszere, akkor Jézus nem a keresztet választotta volna, hanem Pilátus s Heródes trónját. Amerikában ez történt. Az újjászületett evangéliumi (ez nem evangélikust jelent) keresztény irányzat elfoglalta a Fehér Házat.

Trump Jeruzsálemre vonatkozó deklarációja pedig nem politikai döntés, és nem is annak értékelik a támogatói. Ez vallási kérdés. Jézus így Heródes elfoglalt trónjáról “adta vissza” egész Jeruzsálemet Izraelnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.