2017. december 3., vasárnap

LÁTHATATLAN MAGYARORSZÁG: L. RITÓK NÓRA KÖNYVE A GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI KÜZDELEMRŐL

KÖLÖKNET
Szerző: KölökNET
2017.11.28.


A frissen megjelent könyvről Gyárfás Dorka beszélgetett a szerzővel és a kötet szerkesztőjével a Katona József Színházban.

L. Ritók Nóra grafikusművész és tanár, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője 2000 óta dolgozik saját alapítású művészeti iskolájában Berettyóújfalun és környékén mélyszegénységben elő gyermekekkel és családjaikkal. E munka során átélt sikereit és kudarcait rendszeresen meg is írja, ezekből az írásokból készült a Láthatatlan Magyarország című könyv a Tea Kiadó gondozásában.

Miért fontos, hogy a láthatatlan Magyarország láthatóvá váljon? Minek kellene követnie a felismeréseket, amikre ez a könyv késztet? – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket szegezett beszélgetőpartnereinek Gyárfás Dorka újságíró. L. Ritók Nóra ugyanis azt mutatja be szenvedélyes és személyes hangvételű írásain keresztül, hogy – legtöbbünk számára láthatatlanul – gyermekek tízezrei élnek ma Magyarországon a 21. századi Európához méltatlan nyomorúságban: éhesen, gyógyszer nélkül, teljes és végleges kilátástalanságban.

L. Ritók Nóra arra tette fel életét, hogy rajtuk próbáljon segíteni egy komplex modellel: az alapítványi művészeti iskola pedagógiai munkája mellett a gyermekek családjaival, sőt egész faluközösségekkel és a komplett intézményrendszerrel együtt dolgoznak a problémák megoldásán. A majd’ két évtizednyi munka tapasztalatait hétről hétre megírta, a szerkesztővel együtt pedig most könyvvé formálta, ezáltal próbálva láthatóvá tenni a mai magyar közgondolkodás számára ismeretlen mélyszegénységet és ennek felszámolási nehézségeit.

A résztvevők a könyv kapcsán beszélgettek még a társadalmi nyilvánosság és a publicisztikák mozgósító erejéről, a Magyarországon sokak számára szintén láthatatlan mértékű civil segíteni akarásról is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.