2017. december 13., szerda

LEHET-E EGYÜTT TÜNTETNI A DEMOKRÁCIÁÉRT EGY KORRUPT FASISZTA PÁRTTAL?

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.12.12.


Nyilván soha életemben nem gondoltam volna, hogy ez a kérdés egyáltalán felmerül, de 2018 Magyarországon ez a kérdés realitás, és korántsem egyértelmű. Ezt a cikket most nem azért írom, mert tudom a tutit, hanem pont azért, mert nem tudom.

Persze annál a kérdésnél egyértelműbb, hogy kell-e a baloldali, liberális ellenzéki pártoknak együttműködést kötnie a Jobbikkal. Ennél a kérdésnél például azért egyértelműbb, mert ilyen kérdés nincs. Se a Jobbik, se a baloldali és liberális pártok nem akarnak együttműködni, és nem is lenne helyes, hiszen elég sok kutatásból lehet látni, hogy a szavazóik nagy része nem vevő erre.

Viszont a másik kérdés itt van, hiszen a Jobbikot durván betámadta a pártállam. Az Állami Számvevőszék egyszerűen azt kihasználva, hogy nem definiált a működése, egy olyan vizsgálattal támadt rá a Fidesz megbízásából a Jobbikra, amelyben nagyon sok szempontból (a Fideszt miért nem ellenőrzik? Miért akadályozták a Jobbikot az együttműködésben?) kilóg a lóláb. Itt a (sajnos) legnagyobb ellenzéki párt kinyírására játszanak 4 hónappal a választások előtt.

Vona Gábor pedig péntekre tüntetést szervezett 17 órára a Fidesz-székház elé.

De ez a párt mégiscsak egy fasiszta párt. Lehet, hogy Vona Gábor cukiskodik, meg visszavedlett polgári konzervatívba (onnan indult egyébként). Biztos, hogy a teljesen elborult Fidesztől balra áll, de azért mégiscsak a cigánybűnözőzés fogalmán jutottak be a parlamentbe. Mégiscsak a párt tagjainak száján gyakran csúsznak ki antiszemita kijelentések, mégiscsak a párt programja tele van olyan elemmel, ami nem az igazságosság felé, hanem a társadalmi megosztás felé mutat. És mégis csak az a Toroczkai László a párt alelnöke, aki a TV székház megtámadását vezette 2006-ban, aki úgy bánik egyes emberekkel, mintha állatok lennének.

Azt se felejtsük el, mi ez az ügy, ami mentén kimegyünk. Mert bármennyire is elítélendő az Állami Számvevőszék gusztustalan, felháborító, antidemokratikus műveletsora, mégiscsak arról van szó, hogy a Jobbik Simicska Lajos plakáthelyein brutálisan olcsón hirdethetett. És erre nem mentség, hogy más is ezt csinálta. Arra van most mentség, hogy ennél fontosabb ennek az ügynek az a része, ahol ellehetetlenítik az ellenzék egyik résztvevőjét. És persze jó lenne egy pártatlan vizsgálat, hogy kiderüljön, ez vajon korrupció-e, de mégis csak a tőlünk lopott pénzből Simicska Lajos adott a Jobbiknak, a Fidesz utáni új kedvenc pártjának.
Persze lehet azt mondani, hogy mi a demokrácia védelmében megyünk ki tüntetni, de nem lehet úgy részt venni egy Jobbik tüntetésen, hogy azzal nem támogatjuk a Jobbikot. És lehet azt is mondani, hogy 2018-ban úgyse nyernek. De mi van, ha mégis? És mi van, ha csupán ők lesznek megkérdőjelezhetetlenül a legerősebb ellenzéki párt, a lehetséges következő kormánypárt a Fidesz bukása után? Lehet ehhez asszisztálni?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.