2017. december 12., kedd

MÉG ORBÁN SEM MERTE NETANJAHU SZEKERÉT TOLNI BRÜSSZELBEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SATÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.12.12.


- Az izraeli kormányfő szirénéneke Brüsszelben a militáns iszlám és az újabb menekültroham megakadályozásáról

- Tusk állítólag el akarja törölteni a kvótadöntést, mert azt ajándéknak tekinti Orbán Viktor számára, de azért áll a büntetés Magyarországnak az Európai Bíróság részéről

- A lengyel kormány is megtalálta a maga RTL Klubját

New York Times

Egyetlen hivatalban lévő kormány sem állt be nyilvánosan Trump mögé és nem mondta azt, hogy szintén Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét. Még Orbán Viktor sem, pedig ő a múlt héten megakadályozta, hogy az EU közös közleményben ítélje el az amerikai elnök döntését. A többiek vegyes felvágott képét mutatják. Azok támogatják Washingtont, akik iszlámellenesek, de nem sok politikai befolyásuk van. Közülük a legnagyobb név talán a cseh elnök, de idetartozik a szélsőjobbos holland Szabadságpárt vezére is, valamint a hasonszőrű osztrák szerveződés, az FPÖ első embere is. Netanjahunak mindazonáltal csalódnia kellett, mert az unió külpolitikai főbiztosa tegnap azt közölte vele Brüsszelben, hogy egyik tagállam sem tervezi áttelepíteni diplomáciai képviseletét Jeruzsálembe.

Süddeutsche Zeitung

Az izraeli miniszterelnök voltaképpen meghívatta magát az EU külügyminiszteri tanácsülésére, mert meg akarja osztani a tagállamokat, de még Magyarország sem volt hajlandó támogatni, hogy Jeruzsálemet ismerjék el Izrael fővárosaként. Pedig a magyar kormány a múlt héten még megtorpedózta az unió együttes állásfoglalását. Mindenesetre tegnap igencsak fagyos volt a légkör Netanjahu és a szervezet külpolitikai főmegbízottja között. Olyannyira, hogy Mogherini ismét csak elmarasztalt az Egyesült Államokat, amiért az Tel Avivból Jeruzsálembe viszi át nagykövetségét. Úgy látja ugyanis, hogy a washingtoni húzás csak még jobban megnehezíti a béke megteremtését.

A vendég ezzel szemben továbbra is bízik abban, hogy egy pár európai ország mégiscsak követi az amerikai elnököt. Brüsszelben szinte már szemtelen módon beszélt arról, hogy a legtöbb európai szövetséges úgyis átköltözteti képviseletét Jeruzsálembe. Mogherini ezzel szemben azt emelte ki, hogy figyelemre méltó volt a külügyminiszterek által tanúsított egység. Mint mondta, az unió kitart amellett, hogy két államot kell létrehozni, a közös fővárost pedig Jeruzsálemben kell berendezni. Netanjahu ugyanakkor azzal igyekezett jó pontokat szerezni bizonyos kormányokat, hogy azt bizonygatta: Izrael megakadályozza a militáns iszlám terjeszkedését és megóvja Európát az újabb menekültáradattól.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.