2017. december 9., szombat

MERKEL GYENGÜLÉSE JÓL JÖTT ORBÁNNAK, MÉG NEM KELL ÁLLÁST FOGLALNIA A FÖDERATÍV EURÓPÁRÓL

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: RIBA ISTVÁN
2017.12.09. 


A tavaszi választásokig biztos nem kell kiterítenie kártyáit, de később ezt nem spórolhatja meg. Ha pedig beindul a reform, gyorsan kiderülhet, hogy az unión „kívül nincs élet, s ha van élet, az nem olyan”.

Nyáron még kegyelmi állapotnak tűnt az idei ősz arra, hogy elkezdődjön az EU már régóta szükséges reformja. Az elképzelést leginkább az újonnan megválasztott Emmanuel Macron francia elnök favorizálta. Uniós reformtervének – amely, ha nem megy másképp, lényegében kettébontaná az EU-t mag-Európára és az abból kimaradókra – megnyerte Angela Merkel német kancellárt, aki a francia elnök kedvéért feladta addigi tartózkodó álláspontját. Tavasszal már arról beszélt, hogy „a többsebességes Európa szükségszerűség, különben elakadunk”, és – korábbi szkeptikus álláspontján túllépve – már kész harcba szállni az erősebb Európáért. A német kancellár támogatásával az EU-ban olyan változásokat lehetne elindítani, amelyeket az ezeket elutasító államok már aligha tudnának megakadályozni.

Orbán Viktor szerint viszont „a kétsebességes Európa a legellenszenvesebb gondolatok közé tartozik”. Ha az EU vezetői élére állítják a kérdést, ki tart velük, az olyan döntési helyzetbe hozná a magyar kormányt, amelyet Orbán mindenképpen szeretne elkerülni. A magyar miniszterelnök a „nemzetek Európáját” szorgalmazza, elutasítja a föderatívabb Európát. Macron terve viszont az elé a dilemma elé állította a magyar kormányfőt, hogy döntsön: az általa irányított ország benne akar-e lenni az unió szűkebb körében, vagy csak az EU peremén, laza szálakkal kapcsolódjon a szervezethez. A szorosabb kötelék az euró bevezetését igényelné, ami a gazdasági prosperitás ígérete mellett azt is jelentené, hogy Magyarország is annál az asztalnál ülhetne, ahol Európa jövője eldől, és beleszólása lehetne a követendő politikába. Ellenkező esetben könnyen légüres térben találná magát. Az eurót használó országok ugyanis saját együttműködésükre koncentrálnának. Az unióból áramló pénz is nyilván sokkal kevesebb lenne, hiszen a közös pénzt használó országok elsősorban maguk között osztanák fel a forrásokat.

A német választások nyomán Orbán fellélegezhetett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.