2017. december 11., hétfő

MÉSZÁROS LŐRINC A TELJES MAGYAR GAZDASÁGTÖRTÉNET LEGGYORSABBAN GAZDAGODÓ MILLIÁRDOSA - INFOGRAFIKÁKKAL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: OROSZI BABETT - RÁDI ANTÓNIA
2017.12.11.


Hallotta már azt a viccet, hogy Mészáros Lőrinc gazdagabb, mint két gróf és egy herceg együttvéve? A helyzet az, hogy ez nem vicc. A nemzet gázszerelőjének ma már nagyobb vagyona van, mint a Habsburgoknak, Károlyiaknak és Festeticseknek volt a két világháború között. Kiszámoltuk.

Hercegek, grófok. Ha rájuk gondolunk, mesés kastélyokat, pazar ruhákat, csillogó társasági eseményeket látunk magunk előtt. Régen ők voltak a kimeríthetetlen gazdagság élő szimbólumai, a felső tízezer legfelsőbb rétege, amelyik annyit költ, amennyit akar, azt vesz meg, amit akar. Anélkül, hogy egy kicsit is félnie kellene az elszegényedéstől.

Hercegek, grófok és iparbárók voltak Magyarország leggazdagabb emberei a két világháború között is. Ezt onnan lehet tudni, hogy a Rubicon történelmi folyóirat 2007-ben összeállította a napi.hu gazdagemberlistájának 1935-ös megfelelőjét.

A folyóirat kutatásai szerint Magyarország leggazdagabb embere a Horthy-korszakban Károlyi László gróf volt. Az ősi főnemesi családból származó nagybirtokos vagyonát 15,2 millió pengőre becsülte a Rubicon. Őt követte a listán egy másik gróf, Festetics Sándor. Ő szintén nagybirtokos volt, 13,5 millió pengős vagyonnal.

A harmadik helyezett pedig egy herceg volt: a fenti képen látható Habsburg József királyi herceg, József nádor unokája, a Habsburgok úgynevezett „magyar ágának” leszármazottja. Neki 10,5 millió pengőnyi vagyona volt a két világháború között.

Károlyi László gróf: 15,2 millió pengő

Festetics Sándor gróf
: 13,5 millió pengő

Habsburg József főherceg: 10,5 millió pengő

De mennyi pénzt jelentett ez valójában? Az Átlátszó pénzügyi szakemberek segítségével kiszámolta a mai árfolyamot. Nem volt egyszerű: ahány kutatás, annyi eredmény, méghozzá elég nagy szórással. Nem vettük a bátorságot, hogy mazsolázzunk neves tudósok számításai között, inkább felhasználtuk mindet. Látni majd, hogy ez árnyalja ugyan az eredményt, de a lényegen nem változtat:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.