2017. december 28., csütörtök

MIGRÁCIÓ: MILLIÓK ÉS TRAUMÁK

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2017.12.27.


- A világ felnőtt népességének 14 százaléka menekülne hazájából

- Az elsődleges célpont Amerika, de 2050-re Európában akár meg is duplázódhat a muszlim lakosság aránya
- A menekültek befogadása vagy elutasítása összefügg az átélt történelmi traumákkal

Radikálisan újra kell terveznünk azt, ahogyan Európa jövőjéről gondolkodunk


710 millió ember, azaz a világ felnőtt népességének 14 százaléka saját bevallása szerint el akarja hagyni az otthonát, és egy másik országban telepedne le. Felfoghatatlan szám. És döntően befolyásolhatja azt, ahogyan a jövőről gondolkodnunk kell.

A különböző háborús konfliktusok, az éhínség és a természeti katasztrófák milliókat kényszerítenek költözésre az olyan országokban, mint Szíria, Dél-Szudán vagy éppen Kongó. És igen, rengetegen a munkanélküliség miatt, megélhetési okokból döntenek az emigrálás mellett (például Albániában, de ezt láttuk 2015-ben is, amikor Koszovóban gyakorlatilag városok ürültek ki).

De hová tart ez a rengeteg ember?

Hihetnénk persze, elhallgatva manapság a politikusi nyilatkozatokat, hogy ezek az emberek mind kizárólag arra törekszenek, hogy Magyarországon áthaladjanak. Ez azonban nagyon nem így van. A Gallup kutatásából kiderül, hogy ötből egy potenciális kivándorló az Amerikai Egyesült Államokat nevezte meg végcélként, miközben Németország, Kanada, az Egyesült Királyság, Franciaország, Ausztrália és Szaúd-Arábia körülbelül 25 millió felnőttet vonz (Magyarország nincs rajta a listán). Viszonylag kevés a kivándorlók számára kedves célország: a különböző okokból migráció mellett döntők kétharmada világszerte alig 20 ország irányába mozdulna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.