2017. december 30., szombat

MILLIÓK KÜZDENEK AZ ALKOHOLLAL HAZÁNKBAN

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: KUSLITS SZONJA
2017.12.30.


Hazánkban kétmillió körül van az alkoholproblémákkal küzdő betegek száma, és a leggyakrabban olyanok is érintettek, akikről a környezetük nem is gondolná. Pap Csaba, a Péterfy kórház sürgősségi és klinikai toxikológiai osztályának főorvosa arról beszélt a Magyar Nemzetnek: az erősen ivók száma nyolcszázezer és egymillió között mozog hazánkban, míg azok, akik ugyan kisebb mértékben, de az alkohol rabjai, körülbelül még egyszer ennyien vannak. A betegség különösen veszélyes, hosszú távon májzsugort, gyomorvérzést, máj- és szívelégtelenséget s egyéb traumákat is okozhat.

Alkoholfüggőségről akkor beszélhetünk, ha jellemző, hogy az alkohol hiánya esetén az érintett nem tud megfelelően funkcionálni, frusztrálttá, idegessé válik. – Ilyen esetekben arról van szó, hogy ha valaki nem jut alkoholhoz, kis idő elteltével jelentkeznek az elvonás testi és lelki tünetei. Emellett pedig az egyén egész életét, gondolkodását, helyzetekhez és emberekhez való viszonyát az alkoholkereső magatartás határozza meg. Mindent felülír az alkohol utáni vágy – mondta a szakember.

A már említett adatok alapján a lakosság jelentős hányada küzd valamely formában alkoholproblémákkal. A periodikus ivók Pap Csaba szerint például csak egy bizonyos életszakaszban isznak. Öt napig vagy akár 1–3 hétig masszívan alkoholizálnak, majd hónapok vagy akár fél év is eltelik úgy, hogy egyáltalán nem. Aztán amikor külső vagy belső körülmények miatt jön egy krízishelyzet, ami komoly stresszel és terheltséggel jár, akkor ismét inni kezdenek. – Nem kevés ilyen ember él az országban. Ez még nem a szigorú értelemben vett függőség, de ez is alkoholbetegségnek tekinthető – fejtette ki a főorvos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.