2017. december 4., hétfő

NEM AZ ÉN POCAKOMBÓL SZÜLETTÉL, DE NAGYON VÁRTUNK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2017.12.03.


Nagyon kell szeretnie a gyermekét valakinek ahhoz, hogy azt gondolja: a sajátomnál jobb sorsra érdemes, és mivel én ezt nem tudom neki biztosítani, megkeresem azt, aki tudja – mondja Pálinkás Éva. A Várva Várt Alapítvány titkára szerint egy gyerekről lemondani nehezebb döntés, mint arról határozni, hogy más gyerekét a sajátomként nevelem fel. Hétgyermekes családanya: három vér szerinti gyermeke mellett két örökbefogadott gyerek, nevelőszülői státusban pedig egy testvérpár anyukája.

Hogyan dől el, hogy valaki örökbe akar fogadni?

– Nagyon különböző érzelmi helyzetek váltják ki a szándékot. Az esetek csaknem kilencven százalékában onnan indul az örökbefogadás gondolata, hogy valamilyen egészségi okból nem sikerült teherbe esni, és erre nem is marad esély. De olyan párok is jelentkeznek, amelyeknek van már gyermekük, és szeretnének még egyet, ha máshogy nem megy, örökbefogadással. Akár azért, mert szeretnének segíteni árván maradt gyerekeknek vagy bajba jutott édesanyáknak és kisbabáiknak.

Önöknek a férjével szintén volt már gyermekük, amikor az örökbefogadás mellett döntöttek. Mi volt az indíték?

– Valóban, nekünk három gyermekünk is született, de még mielőtt összeházasodtunk, már akkor megbeszéltük, hogy szeretnénk örökbe fogadni. Fogalmunk sem volt még, hogy nagycsalád leszünk-e, de már a gondolattól öröm töltött el, hogy segíthetünk gyermekeken, akiknek ugyanúgy jár, hogy családban élhessenek, mint mindnyájunknak.

Volt valamilyen traumatikus élménye, amely ezt a vágyat erősítette?

– Nem tapasztaltam még csak megközelítőleg sem olyan különleges családi helyzeteket, mint amikkel mára találkoztunk. Nagy törés egy ilyen döntés az örökbe fogadó, az örökbe adó szülőknek, ahogy a gyermekeknek is. A veszteségérzetet minden szereplő átéli. Az a későbbi szülő is, aki önmagát nem örökíthette tovább. Ő lehet, hogy túl van több inszemináción vagy lombikprogramon, a kudarc, sok esetben a gyász terhével. Ezt elfelejteni persze nem lehet, de nagyon fontos, hogy fel tudja dolgozni, mielőtt belevág az örökbefogadási procedúrába. Elengedhetetlen, hogy a szülők nyitottak legyenek a kisgyerek felé, akit a családjukba kapnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.