2017. december 14., csütörtök

NEM MŰKÖDIK AZ ELLENPROPAGANDA

ÁTLÁTSZÓ - PCBLOG
Szerző: pcblog
2017.12.14.


Az összeesküvés-elméletek régóta szerves részét képezik az orosz és amerikai populáris kultúrának és a politikai ideológiáknak, a különbség, hogy Oroszországban rengeteg politikus és professzionális médiamunkás összehangoltan legitimálja azokat. Interjúnk Dr. Ilya Yablokovval, a Leeds-i Egyetem oktatójával, akivel a jövőre megjelenő Oroszország erőd – Összeesküvés-elméletek a posztszovjet Oroszországban” című könyvéről beszélgettünk.

Politikai eszközként mennyire hatékonyak az összeesküvés-elméletek a közeledő orosz elnökválasztást megelőző kampány kontextusában?

A Krím annektálása, illetve az emberek összeesküvés-elméletekkel történő napi szintű bombázása megtették a hatásukat. A Kremlnek jelenleg nincs szüksége agresszív kampányra ahhoz, hogy mozgósítani tudja a lakosságot. Ebből adódóan az összeesküvés-elméletek bár a mai napig jelen vannak, közel sem használják őket annyira aktívan, mint a 2007-es vagy a 2012-es kampány alatt.

Az Economist/YouGov felmérése szerint az egyén politikai identitása nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire hisz az összeesküvés-elméletekben. Hogyan befolyásolja a politikai identitás az orosz társadalom hozzáállását ezekhez az elméletekhez?

Úgy gondolom, az oroszok többsége számára a politikai identitás pusztán másodlagos tényező. Oroszországnak nincs világos ideológiaalapú politikai megosztottsága. Amiben rengeteg orosz hinni fog, azok inkább a konspiráló Nyugat, illetve az elitellenes populisták összeesküvés-elméletei. Ez utóbbiak számos esetben utalnak Nyugatra, elterjedtek az orosz társadalom megannyi szegletében, és hatással lehetnek úgy a liberális, mint a konzervatív szemléletű emberekre.

A hamarosan megjelenő könyve, az „Oroszország erőd – Összeesküvés-elméletek a posztszovjet Oroszországban” az első olyan munka, ami az ilyesfajta teóriák megjelenési formáit boncolgatja a posztszovjet Oroszország területén. Általánosságban mely elméleteket tartja politikailag a leghatékonyabbnak ezek közül?

A Nyugattal szembenálló Oroszország képe az elsődleges keret, amelyen keresztül számos orosz összeesküvés-elmélet elmagyarázza, mitől érvényesek maguk a teóriák, illetve hogy miért kell azokat komolyan venni. Az utóbbi két évszázad geopolitikai és katonai küzdelmei Oroszország és számos európai ország között – az Egyesült Államokat nem is említve – adják az alapját annak, hogy a Nyugatot ellenségként lehessen beállítani. A legelterjedtebb teória szerint a Szovjetunió összeomlása mögött a Nyugat rosszindulatú terve állt, az orosz szuperhatalom megsemmisítésének szándékával. Kétségtelen, a Szovjetunió mindössze hónapok leforgása alatt tűnt el a világ térképéről, és a gyors összeomlás sok kérdést hagyott maga után...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.