2017. december 26., kedd

ORBÁN VIKTOR ELVESZTETTE ÁLLAMFÉRFI JELLEGÉT

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: GERGELY MÁRTON, TÓTH RICHÁRD
2017.12.25.


Mi az a tíz esemény, ami meghatározta 2017-ben a magyar közéletet? A hvg.hu igyekezett folyamatokra visszatekinteni, és megjósolni, velünk marad-e az adott téma az új évre is. Íme, kétrészes visszatekintésünk első fele.

U-EU-CEU: megnyitják a nyugati frontot


Március 28-án este egy törvényjavaslatot nyújtott be a kormány az Országgyűlésnek. Ebben újraszabályozták, milyen feltételeknek kell megfelelniük a külföldi felsőoktatási intézményeknek Magyarországon. Első pillantásra nem volt nyilvánvaló, hogy ez a törvény a CEU budapesti ellehetetlenítését célozza, de hamar kiderült: csak a Soros György által alapított egyetem nem teljesíti az előírások néhány elemét.

A Michael Ignatieff rektor által vezetett ellenállás csak felbőszítette a kormányoldalt, és gyorsított eljárásban, szigorúbb határidővel verték át a törvénymódosítást. A CEU mellett az internetadóról szóló tüntetés óta nem látott tömeg demonstrált, megtudtuk, hogy van köztünk egy „bajszos szar”, Orbán mehetett Brüsszelbe az Európai Parlament előtt védeni igazát, majd harcoltak a Velencei Bizottsággal és New York állam kormányzójával.Ősszel pedig adtak még egy évet a CEU-nak a feltételek teljesítésére. Bár valószínűbb, hogy maguknak adtak még egy évet, hogy a választások eredményének ismeretében döntsék el, megnyerhetik-e a CEU bezárásával járó meccs második félidejét. Ez volt az első támadás Soros György ellen, ami aztán átölelte az évet.

Kilátás 2018-ra: Folyt. köv.

Őcsényben Orbán elveszti államférfi jellegét:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.