2017. december 31., vasárnap

ORSÓS JÁNOS: MA MAGYARORSZÁGON NEM DIVAT SZOLIDÁRISNAK LENNI, SOKKAL INKÁBB DIVAT NÁCINAK LENNI

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN 
Szerző: bl
2017.12.31.


Orsós János roma jogvédővel, a sajókazai Ámbédkár gimnázium alapítójával a 168 óra ünnepi száma készített interjút. A beszélgetés minden sora vádirat a mai hatalom ellen, keserű látlelete annak, hogy látja, bélyegzi meg, a többségi társadalom a magyar romákat. 

Borsod a szakadékban

A térség rettentő gazdasági, társadalmi és demográfiai válságban van. Orsós szerint az emberek nem fogják föl, mit jelent az, hogy annyian költöznek el innen, mint amennyi Eger lélekszáma:

A rendszerváltás óta nem tettük fel a kérdést: kik hagyták el a térséget, és kik maradtak? Így csak azt látjuk, hogy errefelé gettózárványok jönnek létre. Vannak a térségben nagy cigányközösségek, amelyeket külön akar kezelni a nem cigány önkormányzat, amely egyre kisebb ugyan, de fehér. Borzalom belegondolni, miként élnek emberek egy-egy olyan településen ahol az önkormányzat összetétele csak fehér, a lakosság döntő többsége cigány. Ilyen kasztosodás már Indiában sincs.

A felzárkózásra az országba öntött uniós pénzek „elvesztek valahol” mint szürke szamár a ködben:

Sok helyen fejlesztették a közművet, de a roma telepnél megálltak. A csatornarendszer pontosan megmutatja, meddig tart a polgárság. Vagy azért állnak meg a telep szélénél, mert addig módosítgatják a településhatárt, hogy az már ne tartozzon a faluhoz, vagy azt mondják, minek a csatorna, ha nincs vezetékes víz. Mi folyna oda be? És ez teljesen logikus kérdés. Más kérdésekkel viszont nem gyötrik magukat. Például azzal, ha nekik joguk van vízhez jutni a fürdőszobájukban, akkor az öt sorral odébb lakóknak miért nem jár.”

A szakember súlyos hibának tartja, hogy az állam leválasztotta a „fehérek oktatását”. A pedagógusokat magára hagyta, és ezt még súlyosbítja a tankerületi rendszer:

Az elcigányosodott iskolákban nem tudnak kiteljesedni, nincsenek szakmai sikereik, és nincs elég társadalmi megbecsültségük. Az a pedagógus, aki cigány gyerekeket tanít, a többiek szemében maga is cigánnyá válik.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.