2017. december 20., szerda

SCHEPPELE: A JOBBIKNAK IS KEDVEZHET A FIDESZ VÁLASZTÁSI RENDSZERE

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: MNO
2017.12.20.


A Fidesz által kialakított választási rendszer egy erős Jobbiknak is kedvezhet, ez magyarázza a párt ellen indított támadást – mondta Kim Lane Scheppele a HVG-nek adott interjújában.

A Princeton Egyetem professzora közölte: Magyarországon a demokratikus ellenzék szervezetlen, szétesett, és hallani olyan pletykákat, hogy néhány szocialista politikus Orbán Viktor zsebében van. „A legerősebb Fidesz-ellenes párt jelenleg a Jobbik, amelyhez Simicska Lajos is átállt, így sok bennfentes információhoz jutott arról, miként működik a Fidesz. Az Orbán által 2014-re kialakított választási rendszer pedig akár kedvezhet is a Jobbiknak” – fogalmazott Kim Lane Scheppele. Hozzátette, hogy a Fidesz azért hozta létre ezt a rendszert, mert tartott a baloldaltól, különösen a városokban, így az egyéni választókerületeket úgy szeletelte fel, hogy egy kis, baloldal által uralt városi rész mellé jusson egy nagyobb vidéki, amelyben a jobboldal a domináns. Ez egyben azt is jelenti, hogy a baloldal akkor sem képes egyedül nyerni, ha össze tudnak fogni a pártjai – amire a jelek szerint amúgy sem képesek – mondta.

Úgy véli, vidéken a Jobbik pontosan az az egységes blokként viselkedő párt, amely képes lehet megszerezni az egyszerű többséget a Fidesszel szemben sok választókerületben. Szerinte a Jobbik már 2014-ben jobban szerepelt, mint azt az eredményei mutatják, mert „számos olyan helyen gyanús eredmény született, ahol arra lehetett számítani, hogy több szavazatot kapnak”.

Kim Lane Scheppele szerint a Jobbik a baloldal nélkül is képes megfékezni a Fidesz hatalmát, és ha ezt megértik, akkor valószínűleg nem lépnek szövetségre velük a választási törvény reformja érdekében. „A jelenlegi szabályok akár a parlamenti mandátumok többségéhez is hozzásegíthetik a Jobbikot, hiszen láttuk 2014-ben, hogy a leadott szavazatok egyszerű többségéből is lehet kétharmad a törvényhozásban. Egy működő parlamenti többséghez pedig kevesebb voks is elég. A választókerületek kialakítása ugyanis sok Fidesz-szavazót csatolt városi körzetekhez, így ha Vona pártja tavaszig megerősödik, akkor előfordulhat, hogy nem maradt belőlük elég vidéken a Jobbik megállítására” – fogalmazott.

Az Állami Számvevőszék lépésével kapcsolatban azt mondta, a Fidesz csődbe akarja kergetni a Jobbikot, hogy abszolút biztossá tegye a saját választási győzelmét. „Nem vagyok a Jobbik híve, de egyetlen alkotmányos rendszerben sem engedhető meg egy ilyen támadás a győzelemre legnagyobb eséllyel bíró ellenzéki párttal szemben. Hozzáteszem, a Fidesznek akad még egy eszköze. A 2010-et követő nagy jogi átalakításban egy törvényt érintetlenül hagyott: még mindig fel lehet oszlatni egy pártot, ha a programját alkotmányellenesnek minősítik. Ha a számvevőszéki manőver kudarcot vall, akkor akár ehhez is folyamodhat. Föl is merült bennem, vajon a Jobbik részben nem ennek a kivédésére adta-e fel a szélsőséges nézeteit.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.