2017. december 3., vasárnap

SCHMIDT MÁRIA FIÁT IS BEVINNÉ A PARLAMENTBE AZ LMP

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.12.03.


Schiffer András viszont elveszítette befolyását a pártban.

A 2 éve lemondott pártelnök-frakcióvezetőnek informális hatalmát jelentősnek tartották az LMP-ben. Tavaly még sikerült meggyőzni a párt képviselőit, hogy támogassák a Fidesz új alkotmánybíróit, és az ellenzéki összefogás ellen is sikeresen gyűjtött aláírásokat az LMP-ben, amikor annak lehetősége felmerült.
A térvesztését viszont jól jelzi, hogy a hozzá kötődő országgyűlési képviselők csak a 14. és a 15. helyre kerültek a párt választási listáján, ahonnan nem jutnak be az Országgyűlésbe, elveszítik mandátumukat és velük elveszíti befolyását Schiffer is a frakcióra.
Az LMP a hétvégi kongresszusán, Kecskeméten döntött a választási listáról, amit hivatalosan vasárnap mutatnak be, de a 24.hu már leközölte.
Az nem nagy meglepetés, hogy a az első 2 helyen a 2 társelnök, Szél Bernadett és Hadházy Ákos található, valamint benne van az első ötben Schmuck Erzsébet korábbi a frakcióvezető. Az viszont már mindenképp, hogy a jelenlegi öt képviselőjükből a továbbiak, Ikotity István és Sallai Róbert Benedek csak az utolsó 2 helyre kerültek.
A 3. helyet Gémesi Györgynek adták, akinek pártjával, a nem mérhető támogatottságú Új Kezdettel az LMP szövetséget kötött. Gémesi 1990 óta Gödöllő polgármestere, 1998 és 2006 között MDF-esként már volt parlamenti képviselő.
Az Új Kezdet alelnökének, Hohn Krisztina mánfai polgármesternek csak a 12., minden bizonnyal már nem befutó hely jutott, neki nem kell majd tipródnia, hogy melyik mandátumáról mondjon le. (A polgármesteri és a képviselői tisztség a hatályos törvény szerint összeférhetetlen.)
Demeter Márta viszont aggódhat. Az MSZP-ből kilépett, majd a függetlenek közül az LMP-frakcióba átült képviselő a 7. helyet kapta a listán, ami csak jó szereplés esetén befutó. Kb. 7 százalékot kellene elérnie az LMP-nek jövőre, hogy Demeter továbbra is képviselő maradhasson. (Mondjuk ez még mindig jobb pozíció, mint amire az MSZP-ben számíthatott volna.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.