2017. december 22., péntek

SERES: ORBÁN KÖZEL-KELETI PÁVATÁNCA

HVG ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: SERES LÁSZLÓ
2017.12.22.


Ha beállnak az Izraelt megbélyegző mainstreambe, akkor páratlan napokon nem kéne az ellenkezőjét mondani. Vélemény.

"Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok." (Közép-kelet-európai vezető államférfi külföldi diplomatáknak, sok évvel ezelőtt)

Mai fejtörőnk: tudja-e Ön értelmezni miniszterelnökünk következő kijelentését? A Hír TV kérdésére, hogy tárgyalt-e Donald Trumppal a magyar nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről, Orbán Viktor közölte: "Nem vetődött fel ilyen, Magyarország nem lát okot arra, hogy Közel-Kelet-politikáján változtasson." Ha Ön kis gondolkodási időt vagy telefonos segítséget kér annak megválaszolására, mi lehet Magyarország Közel-Kelet-politikája, amin nincs ok változtatni, az nem véletlen: ha minket kérdezne, ugyanúgy széttárnánk a kezünket.

Az amerikai elnök Jeruzsálemmel kapcsolatos bejelentése és ENSZ BT-beli vétója az elmúlt évek egyik jelentős közel-keleti fordulópontja, ami sok mindent meg fog határozni abból, ami a következő években a térségben történni fog. Egy szuverén ország elismerte egy másik szuverén ország jogát ahhoz, hogy megnevezhesse saját fővárosát, anélkül, hogy kikérné az ENSZ előzetes engedélyét, és ezzel magára haragítja a fél a teljes világot. Jó, Magyarországnak nyilván nem kell azonnal ugrania ilyenkor, de a diplomácia olyan műfaj, hogy ki lehet mondani, lehet érzékeltetni dolgokat, lehet gesztusokat és egész lépéseket tenni - már ha valóban szuverén országról beszélünk. Sunnyogni, elhallgatni, jéghideg szómorzsákat odavetni azonban (különösen magyar-izraeli, magyar-zsidó relációban) jelentős szégyen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.