2017. december 14., csütörtök

SÉTA A SZILICIUMVÖLGY KULTUSZAI KÖRÜL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2017.12.14.


A mesterséges intelligencia ma már nemcsak a jövő egyik kulcsa, hanem szinte vallásos kultusz tárgya is. Ennek legfőbb prófétája Anthony Levandowski, aki mintha Steve Jobs és az „édes élet” kereszteződése lenne. Ő valójában egyike a Szilíciumvölgy kis zsenijeinek, aki élen járt a napelemes, vezető nélküli autók tervezésében. Ő az alapítója a Way of The Future nevű kaliforniai start-up-nak, amely egyfajta „tudomány-valláson” alapuló egyház, amely elegyíti magában a népi hiedelmeket, sztereotípiákat és egy álmot: egy mesterséges intelligencián alapuló, hardverekkel és szoftverekkel kifejlesztett istenség megteremtését, elfogadását és imádását.

Ez nem hirtelen ötlet és nem is elszigetelt eset, hanem tekinthető stabil tendenciának. A számítógépzsenik „B oldala” gyakran okoz hasonló meglepetéseket. De mint ahogy John Gray megírta 2011-ben megjelent, nagy port felvert könyvében, a The Immortalization Commission-ben, „a tudomány olyan, mint egy vallás, lépés a transzcendencia felé, amely elfogadtat velünk egy világot, amely felette áll értelmi képességeinknek”. Valójában ez nem új gondolat, hiszen Descartes is azt vallotta, hogy a tudomány végső célja annak a lehetetlennek a felfedése, amelyben hinni lehet.

A tudomány e megszállott szerelmesei irányadójának L.Ron Hubbard, mindenekelőtt a Visszatérés a holnapba című regényével. Hubbard, aki mérnöknek tanult, bejárta az egész világot, majd egy rosszul sikerült altatás következtében 8 percre a klinikai halál állapotába került. Ez a halál közeli élmény vezette olyan kutatásokhoz, amelyek végül a Szcientológiai Egyház megalapításához és a dianetika rendszerének kialakításához vezettek. Mindez egy „reveláción” alapul a földönkívüliekről, akik a történelem előtti időkben érkeztek bolygónkra. Ma is sok híresség hódol neki, köztük Tom Cruise, JohnTravolta, Chick Corea, Edgar Winter...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.