2017. december 19., kedd

TÉNYLEG KIVÁLTHATÓK EGY GYORSTALPALÓVAL AZ ALTATÓORVOSOK?

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2017.12.19.


Komoly felháborodást keltett az aneszteziológusok körében, hogy a szakma bevonása nélkül indultak el az aneszteziológiai szakápoló képzések. Az orvosok leginkább azon háborodtak fel, hogy az új szakma képviselői másfél év tanulás után elvileg önállóan végezhetnének altatást és lélegeztetést. Az orvosok műhibáktól tartanak, a képzést indító Pécsi Tudományegyetem viszont azzal érvel, hogy nemzetközi példák alapján a kis rizikójú betegeknél ezek a képzett asszisztensek tehermentesíthetik az orvosokat.

A lényeg röviden:
  • Két vidéki egyetemen is indult 1,5 éves mesterképzés, ahol aneszteziológiai szakápolókat képeznek. A szak leírása szerint ők később önállóan is végezhetnek altatást. 
  • Az aneszteziológus szakma tiltakozik: a műtéti altatás komplex és veszélyes művelet, amit szerintük nem lehet szakápolókra bízni. Ez ellenkezik a mostani egészségügyi jogszabályokkal is.
  • A képzést indító Pécsi Tudományegyetem szerint az aneszteziológai asszisztensek enyhíthetnek az orvoshiányon, ennek köszönhetően kevesebb műtét fog elmaradni. Az USA-ban ennek megalapozott gyakorlata van, a kis kockázatú betegeket ott képzett asszisztensek altatják. 
  • Most kell meghatározni azt, milyen feladatokat végezhetnek ezek a szakápolók a magyar kórházakban.
Egy sikeres műtét után általában a sebészt szokták ünnepelni. Pedig ebben a sikerben legalább akkora szerepe van a háttérben dolgozó aneszteziológusnak. A több órás, bonyolult műtétek elképzelhetetlenek lennének nélkülük: ők tartják fenn a beteg alapvető életfunkcióit és teljes fájdalommentességet biztosítanak. Nagy műtétek előtt a betegek nem is mellkasuk vagy hasuk szétnyitásától félnek, hanem attól, hogy nem ébrednek fel soha többet. Ez a félelem szerencsére általában alaptalan: ma már az altatással kapcsolatba hozható súlyos szövődmények 10 ezer altatott beteg közül kevesebb mint egynél fordulhatnak elő. Aneszteziológus csak 11 év kemény tanulás után lehet valaki: a 6 éves orvosi egyetem elvégzése után még 5 éven át kell megszerezni a szükséges tudást és gyakorlatot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.