2017. december 1., péntek

TÖBB SZÁZ NER-LOVAG SZERZETT SZÁZMILLIÓKAT (1. RÉSZ)

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2017.12.01.


2010 és 2017 között nagyon sok szerencsés magyar, köztük egészen fiatal ügyvédek, üzletemberek, rokonok és barátok gazdagodtak meg Magyarországon. Ez a csapat elsősorban a politikai bizalomnak köszönheti anyagi sikereit. Hogyan szerzik, hogyan költik, illetve hogyan fektetik be ezek az emberek a pénzüket? Többrészes sorozatunk bevezető felvonásában az elmúlt öt évtized vagyonosodási útjait vizsgáltuk.

Az elmúlt hét évben akadt egy kör Magyarországon, nevezzük őket a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) után NER-lovagoknak, akik elképesztően gyors ütemben gazdagodtak meg. Bár vannak emblematikus nevek – Mészáros Lőrinc, Habony Árpád, Tiborcz István, Szivek Norbert, Matolcsy Ádám, Száraz István –, írásunk nem feltétlenül csak a legismertebb szereplőkről szól, hanem arról a pár száz fős, családtagokkal együtt inkább pár ezer fős vagyonos rétegről, amelynek tagjai szinte a semmiből indultak, de mára több százmilliós vagyon felett diszponálnak. Egy részük nem annyira látható, átlagos életet él, de a legvagyonosabbak elég látványosan költekeznek.

Sokféle környezetben látni őket, vagyis a NER-világ újgazdag magyarjait, például:
  • milánói luxusüzletekben;
  • neves sporteseményeken, például Barcelona- vagy Chelsea-meccseken, ahová magánrepülővel ruccan ki egy-egy társaság;
  • hazai fesztiválok VIP-részlegeiben;
  • az osztrák–svájci határon fekvő síparadicsom, Ischgl szezonnyitó és szezonzáró hétvégi partiján;
  • Dubaj utcáin menő sportautókban;
  • londoni fine dining éttermekben;
  • vagy a Black Swan budapesti koktélbárban.
Néhányat közülük kinézetre semmi sem különbözteti meg az észak-amerikai vagy nyugat-európai milliárdospalántáktól. Nyugaton tanultak, jól öltöznek, megtanulták a fine dining, a koktélozás alapismereteit, otthonosan mozognak a világban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.