2017. december 16., szombat

TŰZ ÉS VÍZ KOALÍCIÓJA, AVAGY HELLER ÁGNES ÉS LENDVAI ILDIKÓ VITÁJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2017.12.16.


Heller Ágnes filozófus a kormánybuktatás előfeltételének tartja a Jobbikkal való egyeztetést, Lendvai Ildikó szocialista politikus tagadja ennek szükségességét, sőt: álláspontja szerint egy esetleges sikeres együttműködés után az új kormány meg sem tudna alakulni, a Jobbik pedig – Vona Gábor tetszetősnek tűnő nyilatkozatai ellenére – semmiben sem különbözik a Fidesztől.

Setét Jenő polgárjogi aktivista nagyon keményen reagált Heller Ágnesnek arra a javaslatára, hogy a baloldal fogjon össze a Jobbikkal.

Heller Ágnes: Tökéletesen félreértik az egészet. A baloldalnak éppúgy van egy mantrája, mint a Fidesznek. Ott Sorosról beszél mindenki, a baloldalon pedig arról, hogy lehet-e a Jobbikkal szövetséget kötni, vagy sem. Nem ez a kérdés, hanem az, hogy meg lehet-e nyerni a választásokat. És ha igen, akkor meg akarják-e nyerni a választásokat. A helyzet most még olyan, hogy meg lehet akadályozni a Fidesz további rombolását. A mostani borzalmas választási törvény alapján is meg lehet nyerni a választást. Helyeslem a Közös Ország Mozgalom javaslatát: mind a 106 kerületben azt az embert kell támogatni, akinek a legnagyobb sansza van a győzelemre. Mindegy, melyik pártba tartozik a jelölt.

Ön szerint akár a Jobbikhoz is.

H. Á.: Ha egy helyen a Jobbiknak van nagyobb támogatottsága, akkor az ő jelöltjét kell támogatni. Ezenkívül csak két ellenzéki lista lehet, mert ha több van, akkor elveszett szavazatok keletkeznek, ami a Fidesznek kedvez. Az egyik lehetne a balliberális lista, a másik pedig a Jobbik–LMP–Momentumé. Aki nem akar Vona Gáborra szavazni, szavazhat a másik ellenzéki listára. Aki nem akar Gyurcsány Ferencre szavazni, az választhatja a jobbikos listát. Az egész egyszerű. Soha nem mondtam, hogy a baloldali pártok adják fel az elveiket. Soha senki nem beszélt arról, hogy szövetségre kell lépni a Jobbikkal. Én is csak azt mondom, hogy ha a 106 választókerület valamelyikében a Jobbik jelöltjét támogatják a legtöbben, akkor mindenkinek mögé kell állnia, mert az a cél, hogy a Fidesz-kormányt leváltsuk. Ennek az is a feltétele, hogy előzőleg megállapodjanak hat olyan programpontban, amit mindannyian elfogadnak a Jobbiktól az MSZP-ig.

Lendvai Ildikó: Vegyes érzésekkel jöttem a beszélgetésre, mert Heller Ágnest tisztelem és szeretem, mondandójával általában egyetértek, de most van köztünk vita. Abban nincsen, hogy a demokratikus oldalon, ahogy Ágnes mondta, a balliberális oldalon egy közös lista az optimális…

H. Á.: …azért nem mondok demokratikus oldalt, mert mindenki demokratának nevezi magát.

L. I.: Én mégis ezt a kifejezést szeretem használni, mert vannak az országban nem baloldali vagy liberális, hanem konzervatív demokraták is. A Jobbikot és a Fideszt viszont nem sorolom a demokraták közé.

H. Á.: A Fideszt én sem. A Fidesz az ellenfél...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.