2017. december 27., szerda

ÚGY ÁRAD A VILÁG VAGYONA A LEGGAZDAGABBAK FELÉ, MINTHA TERELNÉK

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2017.12.27.


A Bloomberg 500-as listája szerint 900 milliárd dollárral lettek gazdagabbak a legnagyobb milliárdosok az idén. A világ vagyonának nagy része egyre kevesebb kézben összpontosul. A folyamat pedig éppen most gyorsult fel.

Mint ahogy arról korábban a Mérce is beszámolt, Jeff Bezos, az Amazon online áruház tulajdonosa az idén vált a világ leggazdagabb emberévé, megelőzve Bill Gates-t, a Microsoft alapítóját. Bezosnak az év végi összesítés szerint 99,6 milliárd dollár nettó összvagyona van, idén pedig 34 milliárd dollárt keresett. Gates ugyan lemaradt az Amazon mágnása mögött, de ő sem panaszkodhat: 91 millárd dolláros nettó vagyona ugyanis Bezosénál nagyobb mértékben, 37 milliárd dollárral nőtt meg 2017 végére.

Zuckerbergnek vannak problémái, Soros nagyjából kiszállt


Felemás lett viszont Mark Zuckerberg, a Facebook alapító számára az év vége. A tech-milliárdos ugyan továbbra is dúsgazdag, jelenleg ötödik a listán, és 2017-ben 22 milliárd dollárt vett ki a Facebookból. Ugyanakkor a világ legnagyobb közösségi médiaoldala képtelen tovább bővülni, a fiatalabbak tömegesen hagyják ott, Zuckerberg hirdetői pedig elégedetlenek a helyzettel. Legutóbb közölt adataihoz képest ez Zuckerberg magánvagyonán is meglátszott, mostanában az közel félmilliárd dollárral csökkent.

Charles és David Koch, a republikánusok támogatásának jó részét biztosító, és újabban a média felé is kacsintgató amerikai olajbárók azonban most sem panaszkodhattak, idén olajcégeik révén 2,5 milliárd amerikai dollárt kereshettek. A Koch testvérek saját politikai alapítványaikon (főleg a Heritage Foundation-ön) keresztül évtizedek óta lobbiznak a választókerületek átrajzolásáért, segítségükkel képviselők több amerikai államban sikeresen szűkítették a szavazati jogot úgy, hogy a republikánusoknak kedvezzenek és támogatják a fegyverlobbit is.

A Bloomberg 500 összvagyona 2016 decemberében 4400 milliárd dollár volt, ez mostanra 5300 milliárd dollárra növekedett. 900 milliárd dollár került tehát át idén a világ szuper-elitjének magánszámláira mindenki máséról. Európa leggazdagabb embere, a spanyol Amancio Ortega, a Zara ruházati üzletlánc tulajdonosa, akinek jelenleg 75,5 milliárd dollárja van, és idén 3,4 milliárd dollárral bővítette vagyonát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.