2017. december 14., csütörtök

ÚGY TUDNI, ORBÁN A KÉPÉBE MONDTA VONÁNAK, HOGY KICSINÁLJA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.12.14.


- Soros mint döglött disznó nem a mélypont, még jön rosszabb is

- A V4-ek hatalmas pénzt adnak, hogy Líbia tartóztassa fel a migránsokat, de menedékkérők befogadása kapcsán továbbra is elutasítják a szolidaritást, csakhogy ez visszaüthet anyagi oldalon

- Trump és a magyar kormány is korlátozni igyekszik a sajtószabadságot, nem tehetnek egymásnak szemrehányást

Deutsche Welle


Gyűlöletbeszéd a magyar választási kampányban: Sorost döglött disznóként ábrázolják. A fényképet egy Fidesz képviselő közzétette, de az egész ügy azt igazolja, milyen mérgezett a légkör Magyarországon. Pócs János viccesnek találta a felvételt, ám a tréfa rettenetes. A fotó és a hozzáfűzött megjegyzés hatalmas felháborodást keltett. A honatya mosta kezeit, ám ez csak még jobban felhergelte a nyilvánosság egy részét, köztük sok mérsékelt konzervatívot. Pócs János nem reagált, amikor a Deutsche Welle telefonon is, levélben is próbálta megkeresni. Mindenesetre a kormánytöbbség részéről a szélsőjobbos beütésű retorika már jó ideje egyre inkább része a magyar mindennapoknak. A választások közeledtével pedig még rosszabbra kell felkészülni.

Az idén már két kampány zajlott Soros ellen, ott is felbukkantak antiszemita elemek. Orbán két évvel ezelőtt választotta ki meghitt ellenségeként az üzletembert és azóta jóformán egyetlen lehetőséget sem hagy ki, hogy nekimenjen. Ezen túlmenően a miniszterelnök többször is követelte a halálbüntetés visszaállítását, melegellenes kijelentéseket tett - lásd Vona Gábort, és alig leplezetten megbélyegezte a romákat, jó pár politikustársável egyetemben. A Fidesz nagyrészt átveszi a szélsőjobbos szerepet a Jobbiktól. Utóbbi viszont középre igyekszik és kerüli a rasszista megnyilvánulásokat. A radikális szárny azonban nem ért egyet az irányváltással. Vona Gábor azt mondta a német közszolgálati rádiónak, hogy korábban voltak ugyan kétségei a liberális demokráciával kapcsolatban, de nagy tanulság neki, ahogyan Orbán, antidemokratikus módon átalakítja az országot. A jogállamiság leépítését a párt a saját bőrén érzi, miközben a Számvevőszék azt nem vizsgálja, hogy a Fidesz mennyiért vett hirdetési helyeket, noha a két eset szinte megszólalásig hasonló.

Die Presse

Orbán Viktor igyekszik kíméletlenül felmorzsolni a Jobbikot, miután az veszélyessé vált számára. A párt a korábbiakhoz képest mérsékeltebbnek mutatkozik, és ellenzéki szövetséget akar. Pedig annak idején szélsőjobbos csoportként, félkatonai szervezettel megerősítve került be a hírekbe. Jelenleg viszont úgy lép fel, mint ártatlan áldozati bárány a demokrácia oltárán. Közben persze történt egy s más. Először is összeveszett Orbán és Simicska, azután pedig Vona Gábor bejelentette, hogy középre kívánja vinni pártját. A kettő szorosan összefügg. Az üzletember sajtóbirodalma nagy teret enged a Jobbiknak, nem kizárt, hogy a párt éppen az ő tanácsára vagy ösztönzésére hajtott végre középre-át-ot. Ám ez nem jelenik meg a közvélemény kutatási értékekben. A szélsőjobbos, illetve rasszista bázis ugyanakkor soha nem tudott barátkozni az új kurzussal.

Figyelemre méltó váltás, hogy baloldaliak és liberálisok hirtelen a Jobbikban látják az erőt, amely megszabadítja őket Orbántól, akinek idáig folyton a szemére hányták, hogy nem határolódik el megfelelőképpen Vonáéktól. Most meg ugyanők kapcsolatot keresnek a párttal. Teljes ellenzéki összefogás, ez a dramaturgia. Török Gábor szerint sikerülhet is a próbálkozás, ha hivatalos szövetség nélkül, de arra bíztatják híveiket, hogy az egyéni körzetekben a legesélyesebb ellenzéki jelölt nevét ikszeljék be. A gond ott van, hogy ez a három erő sosem tudna közösen kormányozni. A balliberálisok egymást jobban gyűlölik, mint Orbánt, ők, illetve a Jobbik nem illenek össze. Azaz ha a kormányfő megy, jön a káosz. Viszont a forgatókönyv rejt veszélyt a miniszterelnök számára. A hatalom közeli sajtó módszeresen próbálkozik a karaktergyilkossággal Vona ellen. Ezek után jött a hatalmas bírság. Budapesten az a hír járja, hogy Orbán személyesen közölte riválisával: ki fogja csinálni, mert nem tetszett neki a korrupcióellenes plakátkampány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.