2017. december 22., péntek

ÚJABB MALACBALHÉ: DISZNÓT VÁGTAK TANÓRA ALATT EGY ISKOLA UDVARÁN

HVG ONLINE
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2017.12.22.


Újra egy disznóvágás generál felháborodást, ezúttal egy tapolcai iskolában: alsós gyerekek szeme láttára perzseltek-daraboltak fel egy disznót a suli udvarán. Volt olyan gyerek, aki állítólag sírva ment haza, más egyszerűen otthagyta a tanítási időben zajló programot. Az igazgató szerint az állat már nem élt, különben sem volt kötelező a részvétel, az oktatáskutató viszont így sem ajánlja tradíció felelevenítését ilyen sajátos helyszínen. A feldolgozott disznót végül a tanári kar a karácsonyi ünnepségen elfogyasztotta.

A felirat és a politikai felhang elmaradt, de pedagógiai vitát generált a tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményében hétfőn lezajlott program: tanítási időben disznóvágást rendeztek az iskolában. „Alsós gyerekeknek kellett végignézni a disznó darabolását, az egyik másodikos sírva mesélte, hogyan dőlt a leölt állatból a vér. Hogyan történhetett ez meg szervezetten, egy iskolában, az igazgató és tanárok közreműködésével?” – fordult a hvg.hu-hoz egy névtelenséget kérő, de az iskolát közelről ismerő helyi férfi. Elmondása szerint az egyik panaszkodó gyerek még tanítás után is teljesen a történtek hatása alatt volt, korábban ugyanis még nem látott ilyesmit.

Sikerült beszélnünk egy szülővel, akinek valamivel idősebb gyerekei járnak az intézménybe, nekik nem kellett tanórán lemenniük, de mivel a szünetben kimentek az udvarra, szintén látták a malac darabolást. Szerencsére őket nem rázta meg a látvány, de szintén furcsállták, azonnal el is mesélték otthon, mi volt aznap a suliban és milyen szag terjengett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.