2017. december 28., csütörtök

VÁSÁRHELYI MÁRIA: A PUTYIN ÉS ERDOGAN ÁLTAL KIJELÖLT TRENDBE ILLESZKEDIK A TELJES MAGYAR VÁLASZTÁSI RENDSZER

VÁROSI KURÍR
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOG
2017.12.27.


Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin független jelöltként jelölteti magát az orosz választáson. Ellenlábasát egy ravasz húzással az ottani független választási bizottsággal nulláztatta le. Alekszej Navalnij hiába szedte össze az indulásához szükséges ajánlásokat, az orosz választási bizottság megtiltotta neki az indulást. 

Vlagyimir Putyint egyhangú szavazással


jelölte egy ismert személyiségekből álló választói kezdeményező csoport Moszkvában. Vásárhelyi Mária szociológus közösségi oldalán gondolta tovább a jelenséget. Megdöbbentő, hogy milyen átfedésekre bukkant Orbán új példaképe által uralt ország és a hazai tendencia között.

“Orbán Viktor politikai példaképe és mentora most hozatott rendeletet az központi orosz választóbizottsággal arról, hogy legnagyobb politikai ellenfele, Alekszej Navalnij, nem indulhat a jövő évi elnökválasztáson, mivel korábban súlyos politikai bűncselekményekért elítélték. Arra természetesen nem tér ki a kizárást elrendelő határozat, hogy Navalnijt éppen azért ítélték el több, nyilvánvalóan koncepciós eljárás során, mert kísérletet tett az orosz elnök és az általa irányított hatalom által elkövetett korrupciós bűncselekmények leleplezésére.

Persze Navalnijt nem azért zárták ki a választásokon való indulásból, mert bármiféle veszély jelentett volna Putyinra, aki jövőre kétséget kizáróan ismét elsöprő győzelmet fog aratni, hanem egyrészt azért, hogy ne tudjon kampányolni, és ennek során újra és újra a nyilvánosság előtt felemlegetni a korrupt hatalom visszaéléseit, másrészt hogy mindenki számára jelezzék, hogy meddig terjednek a hatalom kritikájának korlátai. Azt akarták jelezni, hogy az orosz rendszerbe Navalnij ellenzékisége már nem fér bele.

De egyelőre nem indulhat a választásokon a másik valamennyire fajsúlyos ellenzéki politikus Sz. Polonszkij sem, az ő bejegyzési kérelmét azért utasította el a választási bizottság, mert az általa beadott iratokban nem tüntette fel felesége külföldi ingatlanjait. Szemben például Putyinnal, aki bizonyára úgy kandidált, hogy az iratokban feltüntette, hogy lányai a világ leggazdagabbjai közé tartoznak, és bizonyára azt is beírta a beadott dokumentumokban, hogy annak ellenére, hogy hivatalos vagyonnyilatkozatában mindössze egy zaporozsec és egy szerény moszkvai lakás van a tulajdonában, valójában őt tartják a világ leggazdagabb politikusának, akinek kb. kétszer akkora személyes vagyona van, mint Bill Gatesnek. Indulhat viszont a választásokon Putyin keresztlánya, Kszenyija Szobcsak, akinek családját közvetlen baráti szálak fűzik a Putyin családhoz. (Ez kb. olyan, mintha Mészáros Lőrinc lánya alakítana új ellenzéki pártot) És indulhat az orosz politikai élet bohóca, Vlagyimir Zsirinovszkij is, mivelhogy cirkusz azért kell a népnek.

Orbán másik mentora, Erdogan elnök...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.