2017. december 29., péntek

VAZALLUSNAK VALÓ VIDÉK? - TÁLLAITÓL MÉSZÁROSIG

HVG ONLINE
Szerző: HVG
2017.12.29.


A magyar társadalom feudalizálódását jelzi, hogy egyre több vidéki térség hűbérbirtokká válik: fideszes politikusok szinte a magukénak tekintik. Kivételezett helyzetük a kormányzásának 13. évére készülő Orbán Viktor kegyétől függ, így alattvalói áhítattal tekintenek rá, közben a helyieknek bizonygatják, hogy ennek az udvari kapcsolatnak a révén tudnak sok mindent kijárni. 
A HVG összeállításának első része.

A kénes fürdő, a virágos hímzés és az olcsó benzin hazájában, Matyóföldön Tállai András az úr. A mai adóhivatali főnök, egyben parlamenti államtitkár és majd 20 éve folyamatosan országgyűlési képviselő kis megszakítással a megye közgyűlésében is ült 1998 és 2006 között úgy, hogy a térség központjának, Mezőkövesdnek a polgármestere volt 2002–2010-ben.

A főiskolai végzettségű üzemgazdász a Fidesz adóügyi szakértőjeként dolgozott, így logikus lépés volt a NAV élére tenni. Pénzügyekben szorgalmasan ostorozta politikai ellenfeleit, bár nem a szavak mestere, az első parlamenti felszólásában 1998-ban például így írta le az akkori Orbán-kormány által örökölt állapotokat: „Az ország vagyoni állapota körülbelül olyan, mint egy hámozott léggömb”. Adóügyekben a Házban elismerik a szakértelmét, a helybeliek pedig azt, hogy polgármesterként is aktív volt. Az élete összeforrt a dél-borsodi környékkel, a Tiszai Vegyi Kombinátban kezdte pénzügyi előadóként, majd az egyik mezőkövesdi iskola gazdasági igazgatóhelyettese lett, közben 1990-től cégét, a 2010-ben végelszámolással megszüntetett Sagma Kft.-t vezette. Mindig hozta egyéni országgyűlési választókerületét: ötször győzött egymás után. 2017-ben például 47 százalékot szerzett, 20 százalékpontot vert a Jobbik emberére és majd 30-at a baloldal közös jelöltjére. Jövőre valószínűleg csökken a Fidesz-előny. Több helyi vendéglátónál állandóan megy a Hír Tv, az asztalokon jobb helyeken is ott fekszik a Magyar Nemzet. A Matyó, Zsóry, Tállai szavakkal leírható mezőváros a híres fürdő révén se tudott kitörni: kevés a színvonalas szálláshely, főleg kis üdülőházikók várják a többnyire belföldi, illetve szlovák és lengyel vendégeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.