2017. december 19., kedd

VERSENYEZTEK VOLNA MÉSZÁROS LŐRINCCEL, KÁR VOLT

INDEX
Szerző: SZALAI
2017.12.19.


Még tavasszal írtak ki közbeszerzést a zsámbéki Zichy-kastély felújítására, amiben a premontrei szerzetesrend üzemeltet iskolát. Most kiderült, hogy Mészáros Lőrincék fogják felújítani 1,7 milliárdért, vette észre az Mfor.hu. Pedig itt Mészárosékkal három cég is versenyezett volna. Majdnem sikerült is nekik.

Valószínűleg azért kellett a közbeszerzés, mert a premontreiek 2020-ig csaknem tízmilliárd forint közpénzt kapnak extra támogatásként a kormánytól. Hogy nálunk is méltóan tudják megünnepelni majd 2021-ben a rend alapításának 900. évforduláját. Az biztos, hogy "támogatott szervezetként" kellett bajlódniuk a közbeszerzéssel.
Kérek egy almát. Kettő lett, maradhat?

A premontreiek megbíztak egy közbeszerzési tanácsadó céget, a Perfekt-Tender Kft.-t, hogy minél nagyobb legyen a verseny az építési munkáért. A beruházás helyi szinten tényleg elég nagynak számít, nem csak felújításról szól, hanem új, nagy épületrészt is felhúzatnak a szerzetesek.

Ennek ellenére eleve nem sikerült tökéletesre a május végi közbeszerzési kiiírás, kétszer is módosítani kellett. A közbeszerzési adatbázisunkban és az EU értesítőjében sem lehet egyik módosítást se pontosan megnézni, mindenesetre érkezett négy ajánlat is. Ezek közül hármat azonnal ki is zártak, így a Mészáros-család tulajdonában álló Fejér-BÁL Zrt. és a szintén az érdekkörükhöz kötődő Magyar Építő konzorciuma adott be egyedül érvényes ajánlatot.

Ők azonban sajnos máshogy számolták a várható költségeket, így amíg a kiíró 963 millióra taksálta az elvégzendő munkák átlagos haszonkulccsal felszorzott értékét, addig a győztesek  inkább 1,72 milliárdot kértek érte. Ez 79 százalékkal lett több,mint amennyit eredetileg gondolt a kiíró, de így is belementek. Itt látszik csak igazán, hogy milyen kár, hogy mégse sikerült minimális versenyt se összehozni a munkáért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.