2018. január 4., csütörtök

A DÖNTÉS A MI KEZÜNKBEN VAN


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.01.04.


Napjainkban a modern technológia egyre inkább meghatározza életünket, az okostelefonoktól kezdve a robotokon át a városok felett repkedő drónokig. Cikkünkben ez utóbbi felhasználásával szeretnénk foglalkozni, ugyanis egy Közép-afrikai ország lakosai igen érdekes felhasználási módot találtak a modern kor robotrepülőinek. Egy olyan módszert, mely ezidáig már több száz ember életét mentette meg, és fogja megmenteni a közeljövőben is.

Ruanda az a Közép-afrikai ország, melynek meglétéről talán csak igen kevesek tudnának, ha nem ott zajlik le az elmúlt évtizedek legbrutálisabb népirtása. 1994-ben négy hónap leforgása alatt legalább 1 millió ruandait mészárolt le, a hutu törzs vezette kormány. Milliók kényszerültek elhagyni otthonaikat az eszetlen mészárlás elől menekülve. Az akkori események – hasonlóan a napjainkban zajló rohingya népirtáshoz – bejárták a világsajtót. Azonban az ezt követő években nem igazán érkeztek hírek a kicsiny országból, egészen mostanáig.

Ezúttal azonban nem szomorú apropója van a dolognak, épp ellenkezőleg. A ruandai kormány és egy amerikai cég, a Zipline, egy olyan projektet dolgozott ki közösen, mely forradalmasíthatja a peremvidékeken lakók orvosi ellátását, újra esélyt adva azon családoknak, melyek korábban a biztos halállal néztek szembe egy baleset vagy épp szülés következtében.

A Zipline egy olyan Szilícium-völgybeli cég, mely drónok gyártásával foglalkozik, azonban a korábban sokszor látott funkciót – katonai célokat – mellőzve. Nem az emberi élet kioltására alkalmas, hanem az emberi élet megóvására készült drónok gyártásával foglalkozik. A cég a ruandai kormánnyal együttműködve dolgozott ki egy rendszert, mely legfeljebb 30 percen belül eljuttatja a szükséges gyógyszer, vért vagy épp antibiotikumot az akár nagyvárosoktól távol lévő kicsiny települések kórházaiba is. Olyan helyekre, ahova a drónok használata nélkül csak órák, rosszabb esetben pedig csak napok alatt érne a segítség akkor, amikor már nem lenne kinek segíteni, ugyanis túl késő lenne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.