2018. január 11., csütörtök

A SZOCIÁLIS DEMOKRÁCIA PROGRAMJA - EGÉSZSÉGPOLITIKA

ÚJ EGYENLŐSÉG
Szerző: Új Egyenlőség
2017.12.29.


Hogyan lehetne olyan Magyarországot teremteni, ahol igazságosság, szabadság, és fenntarthatóság van? Hogyan építhető olyan demokrácia, amelyben nem csak az elitek, hanem a szegények is úgy érezhetik, az állam, a közösség az ő életesélyeik javításáért dolgozik – ezekre keresi a választ az Új Egyenlőség társadalomelméleti közössége. A Szociális Demokrácia Programja 2017 augusztusában jelent meg, most ennek kibontott egészségügyi szakpolitikai fejezetét közöljük. A programalkotás a Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest támogatásával készül:...

...A magyar társadalom drámaian rossz egészségi állapotát jelző alacsony átlagéletkornál is megdöbbentőbb az alacsony iskolázottságú és rossz anyagi helyzetű emberek várható élettartama Magyarországon. Különösen nagyok az egészségi állapot és az indokolatlan korai halálozás társadalmi csoportok közötti egyenlőtlenségei. Így például az érettségizett férfiak várható élettartama 76 év, a nem érettségizetteké 66 év. A legszegényebb kistérségekben 13,5 évvel élnek rövidebb ideig a férfiak a leggazdagabbhoz képest.

Teljességgel elfogadhatatlan, hogy azért haljunk meg 4-5 évvel hamarabb, és a rövidebb életünkből azért töltsünk többet betegségben, mert Magyarországon születtünk!

A társadalom életében az egyik legsúlyosabb, szinte mindent átitató, mindent megmérgező és az egészségi ellátáson messze túlmutató társadalmi konfliktusforrás, ha az egészségügy szétszakad a tömegeket ellátó, szakmailag kiüresített, pusztuló szegényellátásra és a „puccos” gazdagellátásra. Márpedig ez a folyamat megindult! Addig kell megakadályozni az ellátórendszer és vele együtt a magyar társadalom végletes szétszakadását, amíg ez még megtehető.

Az esélyteremtő állam feladata, hogy a társadalmi igazságot megvalósító, szolidaritáson és egyenlőségen alapuló, erőforrásokkal megfelelően ellátott európai színvonalú egészségügyi rendszer megteremtését és működtetését biztosítsa a társadalomnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.