2018. január 27., szombat

AZ ATV TULAJDONOSA ELINDÍTOTTA A FIDESZ-KAMPÁNYT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.01.26.


Országjáró turnéra viszi a Hit Gyülekezete Geert Wilderst, a gyűlöletbeszédért, kisebbség elleni uszításért és diszkriminációért hazájában már elítélt xenofób, szélsőjobboldali holland politikust. A rendezvénysorozat hivatalosan könyvbemutató, de valójában álcázott Fidesz-kampány. A muszlimellenes uszítás célja a választók megfélemlítése, Orbán bevándorlás-ellenes propagandájának erősítése. A budapesti nyitórendezvényt a fideszes “Pesti Srácok” élőben közvetítette.

Németh Sándor vezető lelkész ezzel elindította a Fidesz választási kampányát, amelyre a Hit Gyülekezete helyi csoportjai szervezik a közönséget. Mindezzel bizonyítva, hogy Németh semmit nem tanult az előző húsz évből, és képtelen lemondani arról, hogy a gyülekezetével pártpolitikába avatkozzon.

A programsorozat pikantériája az, hogy a Hit Gyülekezete és vezető lelkésze az ellenzéki ATV tulajdonosa. Geert Wilders könyvét, amely a kampány ürügye, a Hit Gyülekezete könyvkiadója, a Patmos Records adta ki, amelynek vezetője Németh Sándor egyik veje, Kauzál Márton. A Hit Gyülekezete a Németh-család magánvállalkozása, amelyben Németh Sándor, a felesége, a gyerekei és a vejei töltenek be szinte minden fontos pozíciót.

A 24.hu tudósítása arra utal, hogy a rendezvény kimerítette a Btk. 332. §-a szerinti “közösség elleni uszítás” büntetőjogi tényállását. A hivatkozott paragrafus szerint, “Aki nagy nyilvánosság előtt a) a magyar nemzet ellen, b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport, illetve annak tagja ellen, vagy c) a lakosság egyes csoportjai, illetve azok tagjai ellen erőszakra vagy gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedőszabadságvesztéssel büntetendő.”

Az egyébként is zaklatott magyar közvéleményben már csak az hiányzott, hogy Németh Sándor intoleráns vallási közössége egy holland muszlimgyűlölő fasisztát vigyen körbe az országban, aki olyan általánosításokat tesz, hogy “mindnyájan halállistán vagyunk”, és a terrorizmust egy vallással azonosítja. Olyanokat mond, hogy e vallás minden képviselője veszélyes, mert minden muszlimnak Mohamedet kell követnie, aki mészárolt, erőszakolt.

Mindennek alátámasztására koncepciózus hamis adatokat közöl. Amerikában például több terrortámadást követnek el a hozzá hasonló fehér keresztény felsőbbrendűséget hirdetők, mint a muszlimok. A #metoo mozgalom közepette meglehetősen disszonáns a muszlimok azonosítása a nemi erőszakkal, a nők elleni zaklatással. Hasonlóan gyenge lábakon állnak a további tendenciózus hivatkozások is, amelyek így, ebben a formában, nem igazak. A céljuk a gyűlölet és a félelem felkorbácsolása.

A legnagyobb bűn az, hogy az iszlamofób gyűlölet hasonló az antiszemita gyűlölethez, és az uszító Wilders vádjai pontosan olyanok, mint az antiszemiták zsidók elleni vádjai. Ha a muszlimok helyére zsidókat helyez, megkapja a középkori antiszemitizmus tipikus vádjait. A Bibliából ugyanúgy ki lehet ragadni olyan részleteket, amelyek gyilkosságra uszítanak, s a Talmud egyes fordításai megmutatták, milyen az, amikor ezeket a könyveket ellenséges kezekbe adják.

Ha a terrorizmus a Koránból származik, méghozzá a Korán helyes értelmezéséből, s ezek a Koránban található parancsok minden muszlimra nézve kötelezőek, akkor logikailag nincs más kiút, mint a megelőző védekezés, a “végső megoldás”. Ha a szervezők, és ha Wilders logikáján megyünk végig, ugyanolyan következtetésre jutunk a muszlimokkal kapcsolatban is, mint Adolf Hitler a zsidókra vonatkozóan.

Németh Sándor nem áll messze az ilyen általánosításoktól. Sokat idézett híres mondata, hogy “egy arab először terrorista, aztán ember”. Miközben a Hit Gyülekezete működése, a fizikai erőszakot leszámítva, erősen emlékeztet a dzsihádra, a tálibokra. A Hit Gyülekezete, még inkább Németh Sándor kritizálása hasonló reakciót vált ki a hitesekből, mint Mohamed kritikája a radikális muszlimoknál. Azzal a különbséggel, hogy ők – egyelőre – nem ölnek.

Wilders a Nyugat pusztulásának, muszlim befolyásnak állítja be, hogy a gyűlöletbeszédet Európában nem nagyon szeretik. De ez nem a muszlimok hatása, hanem az emberi jogok, az emberi méltóság védelme, a gyűlölettel, a fizikai erőszakkal szembeni megelőzés miatt van így. A tett olyan gyűlölettől átitatott, s hamis általánosításokra épülő beszédekből van, mint Wilders szövegei. Ezzel a gyűlölettel fertőzni az országot keresztényi cselekedet-e?

Elégséges indok-e, hogy Orbán rendszere milliárdokat ad a Hit Gyülekezetének különféle jogcímeken, és olyan kivételezett helyzetbe juttatta a többi államilag elismert egyházzal együtt, amilyenbe egy valódi demokráciában soha nem kerülhetne? Mert Wilders turnéja nem könyvbemutató, hanem bújtatott választási kampánykörút, ahol a halálra ijesztett hallgatóság a végén megtudja, hogy ettől csak Orbán Viktor mentheti meg őket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.