2018. január 19., péntek

AZ EURÓPAI NÉPPÁRTNAK IS KEZD ELEGE LENNI A KVÓTA KÖRÜLI MAGYAR CIRKUSZBÓL - SZELESTEI LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.01.19.


- A Freedom House után a Human Rights Watch is kiállította Magyarország bizonyítáványát

- A "Stop Soros"-csomag azokat pécézi ki, akiknek van bátorságuk kiállni az emberi jogokért és az európai értékekért. "Brüsszel és Soros" immár bevett nacionalista kód.

- Kelet-Európa úgy érzi, hogy rászedték, mivel 

az életszínvonal még mindig nagyon messze van a nyugatitól

FAZ

Az Európai Néppárt strasbourgi frakcióvezetője úgy gondolja, hogy 2018 döntő év lesz az unió megújítása szempontjából, mert pl. dűlőre kell jutni a menedékkérők áttelepítése ügyében. Manfred Weber, aki egyben a CSU alelnöke, úgy fogalmazott, hogy világosan kell meg kell mondani: egyfelől segíteni kell azoknak az államoknak, amelyek az EU külső határaira felügyelnek. Másfelől viszont meg kell követelni a szolidaritást, mert egyetlen kormány sem jelentheti ki, hogy nem fogad be menekülteket, mondjuk, Szíriából. Mint megjegyezte, hogy ez ügyben még nincs megállapodás, az csakis a nemzetállamok önzésén múlik. Arról is beszélt, hogy próbálnak konszenzust elérni, de ha ez nem megy, akkor marad a többségi döntés. Ezt látniuk kell mindazoknak, akik elzárkóznak a vita elől. Ami Lengyelországot illeti, arról a politikus azt mondta, hogy az unió több mint érdekszövetség. Az alapérdekekhez hozzátartozik a szabadság, a béke, a jogállamiság, a szolidaritás, de az is, hogy komolyan vegyük mások gondjait. Ezért támogatja az EPP a Varsó ellen kezdeményezett brüsszeli eljárást.

Weber kitért arra, hogy a németeknek és a franciáknak kell vezetniük a földrészt . Ily módon az idei év a nagyobb egységről szól majd, ideértve a migrációs kérdést és az euroövezetet. Ugyanakkor gondnak nevezte, hogy egynémely politikusok kivonják magukat a felelősségből, amikor az uniót érik támadások, pedig az Európai Tanácsban egyhangúan hozzák meg a legtöbb döntést. Viszont a már említett vezetők a részletek kapcsán Brüsszelt tüntetik fel Fekete Péterként. A konzervatív vezető rámutatott arra is, hogy összhangba kell hozni a nemzeti és az európai identitást. Nem szabad hagyni, hogy az olyan populisták, mint Le Pen vagy Wilders meglovagolják a nacionalizmust és a pokolba kívánják az EU-t. Mert manapság egy erős nemzet is csak akkor tud fennmaradni, ha támogatja az erős Európát. Ez a jobboldali politika.

Guardian

A Human Rights Watch elnöke szerint az unió nem lehet elnéző az egyre erősödő intolerancia láttán, azon kívül az egész európai terv szemszögéből alapvető fenyegetést jelent, hogy Magyarországon és Lengyelországban lopakodik előre a tekintélyelvűség. Kenneth Roth abból az alkalomból tartott sajtótájékoztatót, hogy a nemzetközi szervezet közzétette éves országjelentését. Mint hangsúlyozta, a magyar és a lengyel veszélyt nem lehet azzal elintézni, hogy két, viszonylag kis országról van szó. Ha ugyanis megengedik az EU bármelyik tagjának, hogy aláássa a demokráciát és a jogállamot, a bíróságok függetlenségét, akkor ezzel lehetővé teszik, hogy eltérjen az alapértékektől, de ezzel meg is kezdődik ezeknek az értékeknek a lerombolása. Arra is rámutatott, hogy szembe kell szállni a populizmussal. Az autokratákkal szemben csak ez segít.

A nemzetközi emberi jogi szervezet magyar fejezete felsorolja, hogy tavaly a kormány miként szűkítette mind jobban és jobban a menedékkérők jogait. Ez lényegesen hozzájárult az érkezők számának jelentős csökkenéséhez, de az is, hogy megépült a 2.kerítés, illetve erőszakosan toloncolták vissza a menekülteket. Megemlíti továbbá, hogy a hatalom kampányba kezdett a civil szervezetek lejáratására, különösen akkor, ha azokat Soros támogatja. Külföldről pénzelt árulóknak minősítették őket és megrágalmazták a befektetőt is. Olyannyira, hogy az ENSZ jelentéstevője aggodalmát fejezte ki az emberi jogvédők stigmatizálása miatt. A dokumentum megemlíti a civilellenes törvényt, valamint a CEU elleni támadást is, amely végül a hazai és nemzetközi tiltakozás hatására kudarccal zárult. Ugyanakkor kiemeli, hogy rengeteg sajtóorgánum van a hatalom, illetve olyan üzletemberek kezében, akik igencsak közel állnak a kormányhoz. A romákat pedig továbbra is szinte nap mint nap éri diszkrimináció...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.