2018. január 9., kedd

AZ ÚJ PUSKÁS ÁRÁNAK TIZEDÉÉRT ADTÁK EL A STADIONT, AMELY MINTA VOLT AZ ÚJ PUSKÁSHOZ

ZOOM
Szerző: GULÁCSI PÉTER
2018.01.09.


Eladtak egy német stadiont, ami önmagában is érdekes, mert stadiont ritkán szoktak adni-venni. De sokkal érdekesebb az a tény, hogy lipcsei Red Bull Arenát korábban a magyar illetékesek – élükön Fürjes Balázs kormánybiztossal – úgy emlegették, hogy annak mintájára fog megújulni a budapesti Puskás Ferenc Stadion. A lipcsei fociaréna azonban sokkal olcsóbb volt, mint a mi 200 milliárdos létesítményünk.

Körbejárt szerdán a hír, hogy a Red Bull futballklubja, az RB Leipzig megvásárolta a lipcsei stadiont. A vételárat nem közölték, de a német sajtóban megjelent, hogy 70 millió euróról szólt a megállapodás. Vagyis megközelítőleg 21 milliárd forint az üzlet értéke.

A stadiont nem a város vagy az állam adta el, hanem Michael Kölmer üzletember cége. Ugyanis az EMKA még a 2000-es évek elején szállt be az egykori Zentralstadion átalakításába . Az 1956-ban átadott fociaréna egy igazi „kommunista” monstrum volt, 100 ezres nézőtérrel, atlétikai pályával és a földsáncokra épített lelátókkal. Ez teljesen elavult a 2000-es évekre, és ekkor a város úgy döntött, hogy a 2006-os világbajnokságra új stadiont épít. Annak ellenére, hogy az 560 ezres városban nem volt profi futball...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.