2018. január 15., hétfő

BÁLINT GAZDA: ANYÁM AUSCHWITZBAN HALT MEG, ÉN MUNKASZOLGÁLATOS VOLTAM

SZTÁRKLIKK
Szerző: Vasárnap Reggel
2018.01.15.


Mindenki Bálint gazdája szüleiről, az élet fontos céljairól és természetesen a kertészkedésről is mesélt a Vasárnap Reggel interjújában. Bálint György szerint a kert örök érték az ember életében: a gyermeknek játszótér, a felnőtteknek a kellemes munka területe, az öregeknek csendes elmélyülés legalkalmasabb menedéke. Egészséges és hasznos a művelőjének és a társadalomnak is.

Nemzedékeket tanított kertészkedni. A közösségi oldalán ma is 400 ezer követője van, Bálint gazda tanácsait ma is sokan kérik. Ahogy mondja, ő a kérdésekből is rengeteget tanult. Megtudta, mi érdekli az embereket és neki nincs fontos meg kevésbé fontos kérdés.

Mindig arra gondol: ha valaki csak azt kérdezi, hogy miért sárgul a muskátlija az ablakban, meglehet, az az egyetlen élőlény, amelyikkel együtt él, és ezért fontos számára. A tanácsadást az ismeretterjesztés egyik legszebb példájának tartja és nagyon megtisztelőnek. Akár lehetetlen helyzetekben is.

"Egyszer meghívtak egy előadásra, nagyon siettem, és egy olyan területen vitt az utam, ahol nem lett volna szabad. Siettemben látom ám, hogy szemben egy rendőr áll. Na, gondoltam magamban, most fizethetek. Jött felém, és ahelyett, hogy megbüntetett volna, megkérdezte mit csináljon az amarilisszel, mert nem akar nyílni náluk."

Bálint György családja 150 évre visszamenően a földből élt. Apja is földbirtokos volt, és korán, már négyéves korában kivitte magával a gyöngyöshalmaji határba, hogy megmutassa, melyik a gyom, melyik a zsurlófű, vagy a méhészetébe; ott mesélt és meg is tanította, mikor mit kell csinálni. Tőle örökölte ezt a szeretetet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.