2018. január 25., csütörtök

BETEG DEMOKRÁCIÁBAN ÉLÜNK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2018.01.25.


Olyan világban szeretnénk élni, ahol az emberek és a szervezetek nyíltan és szabadon munkálkodhatnak az emberi jogok belföldi és külföldi védelméért és előmozdításáért – írták "A beteg demokráciákkal szembeni ellenállás" szerzői. A tegnap este bemutatott esettanulmány Horvátországra, Magyarországra, Lengyelországra és Szerbiára koncentrál, a jelentést a régió hét civil szervezete készítette.

– Az illiberális kormányok, visszaélve többségi helyzetükkel, manipulálják a jogalkotási normákat, akadályozzák az intézmények működését, és a demokrácia pilléreinek függetlenségét fenyegetik. Minden vizsgált országban megfigyelhető, hogy figyelmen kívül hagyják a jogállamiság és a hatalommegosztás elveit, s ez nehezíti a kormányok felelősségre vonását, kiüresíti a hatalom fékeit és ellensúlyait – mondta a Népszavának Pardavi Márta. A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint Magyarország helyzete kiemelkedő, mert itt fogadtak el elsőként a civil szervezetek széles körét hátrányosan érintő szabályokat (a külföldi finanszírozású szervezetek regisztrációhoz kötése), ami a civil csoportok kormányzati stigmatizációját jelentette.

Korábban Magyarországon a minősített többség lehetővé tette a Fidesz-nek, hogy új, meggyengített alkotmányt fogadjon el, kibővítse a sarkalatos törvények alkalmazási körét, és biztosítsa az ellenőrzést a közélet számos területén. Pardavi példaként a hajléktalanság bűncselekménnyé nyilvánítását, a feltételes szabadságra bocsátás nélküli életfogytig tartó szabadságvesztés bevezetését, valamint a házasság férfi és nő közötti kapcsolatként történő meghatározását említette.

Bár a résztvevő civil szervezetek számára kihívást jelentett a Horvátországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szerbiában vizsgált politikai rendszerek definiálása, arra jutottak, hogy azokat nem lehet egyszerűen „illiberális demokráciának” nevezni. A fogalom az 1990-es években keletkezett azokkal a demokratikusan megválasztott kormányokkal kapcsolatban, amelyek „következetesen figyelmen kívül hagyják hatalmuk alkotmányos korlátait, állampolgáraikat pedig megfosztják az alapvető jogoktól és szabadságoktól”.

A tanulmányt készítő civil szervezetek a „beteg demokráciák” és az „illiberális kormányok” vagy „illiberális hatóságok” kifejezések használata mellett döntöttek, azokra a kormányokra utalva, amelyek a korábban sikeres demokratikus országokat beteg demokráciákká alakítják, veszélyeztetik például a jogállamiság követelményét, a hatalommegosztás elvét, valamint a kisebbségek és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartásának követelményét. Pusztán a választásokra hivatkozva tetszelegnek a demokráciák szerepében. – Egy választás azonban önmagában nem elég a demokráciához – hangsúlyozták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.