2018. január 13., szombat

EGY SZÉGYENTELJES HÍR MARGÓJÁRA - KÖSZÖNÖM SZÉPEN, NEM KÉREK ABBÓL, HOGY KIZÁRÓLAG FIDESZ-HÍVŐKÉNT LEHETEK JÓ KERESZTÉNY (VÉLEMÉNY)

HVG ONLINE
Szerző: HERCSEL ADÉL
2018.01.13.


Ehhez a szégyenteljes hírhez, hogy tehát a hódmezővásárhelyi plébános közzétette, hogy a Fideszre kell szavazni, csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy már egészen pici gyerekként rendszeresen jártam templomba, és bár valóban ilyen neveltetést kaptam, nem szülői nyomásra, hanem önszántamból, a saját lelkesedésemtől és érdeklődésemtől vezérelve mentem vasárnaponként római katolikus szentmisére, voltam elsőáldozó, bérmálkozó, ministráns, a templomi kórusban énekes, még az érettségi után is hetente egyszer jártam hittanra, gyóntam, áldoztam, imádkoztam, a Rózsafüzért különösen szerettem, mert fantasztikusan gyönyörűnek tartom, olvastam a katolikus szakirodalmat, kedveltem a lelkigyakorlatokat, a Bibliában találtam okos gondolatokat és tanulságos történeteket, inspiráló meglátásokat, mert bármilyen meglepő, tényleg hiszek ebben az egészben.

Rengeteg nagyszerű élményem kötődik a valláshoz és a hithez: órákig tudnék mesélni. Ám 2010 tavaszán történt valami: a választások előtti héten a pap felmenve a szószékre, a maga kenetteljes pópastílusában, prédikációjában ezúttal nem Krisztus, a pátriárkák vagy más szentek cselekedeteinek és bölcseleteinek magyarázatával készült, hanem előadott egy sunyi agitkát, ami azzal a mondattal zárult, tisztán emlékszem most is: "ugye, kedves híveim, most már mindenki pontosan tudja, jövő vasárnap hová kell húzni az X-et." A beszéd és annak utalásai alapján persze egyértelmű volt, hogy a Fideszre. Na, én akkor, 20 éves koromban mentem utoljára temploma, és vettem részt bármin, aminek bármi köze van a magyar római katolikus egyházhoz.

Miért is? Mert, köszönöm szépen, nem kérek abból, hogy kizárólag Fidesz-hívőként lehetek jó keresztény, Krisztus szolgája, jó ember, egyáltalán emberi lény, valid tagja egy történelmi, nagy hagyományú közösségnek. Meg különben is, ezért jöttem ide? A politikai-ideológiai iránymutatásnak tényleg a templomban van a helye? Azóta csak magamban imádkozgatok, és diskurálok az égiekkel, leginkább azért, hogy majd egy szép napon eltűnjön innen ez a NER nevű gonosz téboly és vele együtt hazug, csaló, kizsigerelő, cinikus bandája, továbbá egyszer végre Magyarország történelmi egyházai is a valódi munkájukat végezzék (lélek- és hagyományápolás, tanítás, jótékonykodás, erkölcsös, jó útra térítés, az elesettek védelme, stb.), és az igaz ügyet szolgálják, ne pedig a Felcsúti Zsebdiktátort tömjénezzék, és kuncsorognak neki, hogy az adófizetők pénzéből wellness-szállót, borászatot, luxushotelt, luxuséttermet, és még ki tudja mit építhessenek.

Ja, és az sem lenne utolsó, ha a korrupt kufárokat valaki végre kiűzné a templomaikból, mert foglalják a helyet az éhezők, a menekülők és az elesettek elől. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.