2018. január 7., vasárnap

ÉLETÍRÁSOK: KATONA KLÁRI: A MAGA HELYÉN MINDENKI KÉPES VÁLTOZTATÁSRA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2018.01.07.


Új könyvével, a Közelséggel készül turnéra Katona Klári. Szeretné megmutatni, hogy miként lehet a mindennapit megtekintésre felemelni, szeretné elmondani, hogy a maga helyén mindenki képes arra, hogy változtasson, megtegye a magáét. Szerinte csak annak van értelme, ami előrevisz, bármit megismételni, ami megtörtént, számára nem izgalmas.

Közelség címmel jelent meg tavaly év végén a legújabb könyve, amelyben letisztultan, segítő szándékkal vezeti végig fontos mondatokon, élethelyzeteken az olvasókat. Kötelező olvasmánnyá kellene tenni.

– Volt olyan előolvasóm, aki ugyanezt mondta.

Előolvasó?

– Arra gondoltam, mielőtt elviszem a kéziratot egy kiadóhoz, néhány fejezetét odaadom előolvasóknak. Ahhoz, hogy a saját szubjektív zónámból kiemelve tudjam képviselni a könyvem, tudnom kellett, hogy miként érinti azokat, akiknek szól. Férfiak, nők, 37–52 évesek kapták meg. Többségükben férfiak, mert szerintem őket csak kevesek szólítják meg érdemben. Azt hiszem, ezért és megannyi, tőlük elvárt teljesítés miatt is sok a bennünk rekedt beszélgetés.

Igazolta a feltételezést a visszajelzésük?

– Gazdagon kifejezett érzelmekkel és gondolatokkal tiszteltek meg válaszaikban.

Mit kérdezett?

– Mindenkitől ugyanazt: milyen hatások érték olvasás közben, és kit ajándékoznának meg vele? Kiderült, a legtöbben a saját koruknál lényegesen fiatalabbaknak adnák, hogy egy időben érkező megértés segíthesse őket útjaikon, hogy ne kelljen átbukdácsolniuk azon, amin nem szükséges. A tőlük kapott gondolatok gyűjteményével együtt vittem el a kéziratot a kiadókhoz, és végül a negyedik, az Édesvíz vállalta fel a gondozását pont úgy, pont olyan színvonalon és olyan hozzáállással, amilyenre vágytam...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.