2018. január 2., kedd

EZEK VOLTAK 2017-BEN A SAJTÓSZABADSÁGOT ÉRT LEGDURVÁBB TÁMADÁSOK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2017.12.31.


Sajtószabadság szempontjából sem volt egy derűs év 2017: a lassan, de biztosan romló európai trendek mellett józanító erővel bír két újságíró, a máltai Daphne Caruana Galizia, valamint a svéd Kim Wall halála. Az Európai Unió perifériáján – Törökországban vagy Szerbiában – egyenesen tragikus a helyzet.

Az Index on Censorship által működtetett Mapping Media Freedom projekt az újságírókat és sajtószabadságot ért visszaéléseket dokumentálja az Európai Unió tagországaiban, illetve néhány, sajtószabadság szempontjából különösen problémás nem-EU tagállamban, mint például Törökország, Oroszország, Fehéroroszország vagy Azerbajdzsán.

2017-ben a projekt tudósítói összesen 1035 visszaélést dokumentáltak. A nemzetközi közvéleményt megrázó Daphne Caruana Galizia-gyilkosság mellett figyelemmel követik a törökországi helyzetet, ahol jelenleg 155 újságíró van bebörtönözve nagyrészt koholt vádakkal, azt, hogy egy új oroszországi törvény értelmében a külföldi tudósítóknak ügynökként kell regisztrálniuk, vagy akár Kim Wall svéd újságírónő meggyilkolása miatti nyomozást.

Nagy hangsúly a helyi visszaéléseken

Emellett a Mapping Media Freedom projekt nagy hangsúlyt fektet az olyan, helyi szintű visszaélésekre, melyek egyébként nem biztos, hogy megütnék a nemzetközi sajtó ingerküszöbét. Ilyenek például a katalán függetlenségi népszavazásról tudósító újságírókat ért zaklatások, egy kis bolgár internetes portál kiadóját ért halálos fenyegetés, vagy például azoknak a görög újságíróknak az ügye, akik nem tudósíthattak arról a tüntetésről Thessalonikiben, amikor a szélsőjobboldal megakadályozta, hogy menekült gyerekek iskolába járjanak.

Magyarország idén 20 incidenssel szerepel a Mapping Media Freedom térképén – ezzel a számmal a monitorozott országok közül nagyjából középmezőnyben található, olyan országokkal egy szinten, mint Bosznia és Hercegovina, Németország vagy Románia...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.