2018. január 13., szombat

EZÉRT HARCOL ORBÁN BRÜSSZELLEL: AZ EU-NAK NEM TABU VIZSGÁLÓDNI TIBORCZ UTÁN - NYOMOZÁST JAVASOLNAK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.01.13.


A napnál is világosabban megmutatkozott most, miért is kellene sürgősen megállítani Brüsszelt. Ahogy az is: miért inkább a kínaiaktól kunyerálna pénzt Orbán, mint az EU-tól. Utóbbiak ugyanis nem vizsgálódnának, hiszen ingyen pénzt sem adnának. Így a royal vej is megúszná. Persze így is megússza, erről Polt Péter gondoskodik majd.

Mindazoknak, aki minimális jogérzékkel és moralitással rendelkeznek, semmi meglepő nincs az Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) legújabb jelentésében. Az OLAF emberei egyebek mellett a 2011-2015 közötti, uniós milliárdokból finanszírozott önkormányzati közvilágítás-felújításokat vizsgálták, és arra jutottak: mégsem járja, hogy ugyan az írja a pályázatot, aki aztán meg is nyeri. Függetlenül a kiíró és a kivitelező személyétől.

Az persze már Magyarországra jellemző, hogy a fenti összeférhetetlenség sem a rendőrségnek, sem az ügyészségnek nem szúr szemet. Itt pedig már nem tudunk elvonatkoztatni az érintettektől: hisz a közvilágítás-projektek állócsillaga ebben az időszakban épp Orbán veje, Tiborcz István és üzlettársai voltak.

A folyamat, amely 35, kisebb és nagyobb településen keresztül zökkenőmentesen haladt így nézett ki:

1, az önkormányzat hirtelen fel akarta ráébredt, hogy sürgősen fel akarja újítani a közvilágítást, mégpedig ledes technológiát bevezetve,

2, az önkormányzatok, szakértelem híjján a Sistrade nevű céget bízták meg – egytől egyig – a pályázat szakmai kiírásával,

3, a Sistrade Hamar Endre tulajdonában volt, aki ezzel együtt Tiborcz üzlettársai volt az Elios Innovatív Zrt-ben,

4, láss csodát: a pályázatokat az Elios Innovatív Zrt. nyerte. (A kiírásokban mindenhol visszatérő elem, hogy csak olyan cég újíthat fel, akinek volt már ilyen munkája. Ezt az Eliosnak Lázár János és Hódmezővásárhely biztosította, mint az első olyan magyar város, amely bevezette a ledes technológiát. Ott még nem volt feltétel a szakismeret, elég volt… - nos, nem tudjuk, Lázárnak miért épp Tiborczra esett a választása. De az biztos: onnantól kezdve a Hamar által szerkesztett pályázati kiírások állandó eleme lett a referencia-munka, amellyel így kizárólag Tiborczék rendelkeztek.)

Ez a folyamat minden, minimális jogérzékkel rendelkező civilnek is szemet szúr, hát még a joggal hivatalból foglalkozóknak - gondolnánk. Nem így Magyarországon! A rendőrség egy feljelentés alapján 2015-ben három és fél percig foglalkozott az üggyel, majd bűncselekmény hiányában meg is szüntette a nyomozást. Mi mást is várhattunk volna Pintér Sándor rendőreitől.

Az OLAF embereit azonban nem Orbán rángatja dróton, sem pedig Polt Péterhez hasonló kesztyűbábként nem viselkednek. Így a 2011 és 2015 közötti pályázatok vizsgálatakor simán rábukkantak a 35, gyanús ügyletre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.