2018. január 17., szerda

FÉLREÉRTHETETLEN ÜZENETET KÜLDTEK A BÍRÓK HANDÓ TÜNDÉNEK

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: LÁNDORI TAMÁS
2018.01.16.


Hétfőn maratoni gyűlésükön a bírói kar küldöttei megválasztották az új Országos Bírói Tanács (OBT) tagjait – tudta meg lapunk egy bírósági forrástól. A fővárosi és vidéki bíróságok összezártak, együttszavazásuk eredményeként pedig – meglepetésre – a tizennégy választott tag közé egyetlen olyan bíró sem került be, akit Handó Tünde bizalmasaként tartanak számon; ellenben az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének minden küldötté vált ismert kritikusa bizalmat kapott.


Az egyik tag perben áll Handóval

OBT-taggá választották például Vasvári Csabát, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bíráját, aki tavaly egyenesen munkaügyi pert indított Handó Tünde ellen, mivel – a keresetben leírtak szerint – az OBH elnöke önkényesen gyakorolja kinevezési jogkörét. Vasvári kétszer pályázott ítélőtáblai pozícióra, mindkétszer meg is nyerte a helyért kiírt versenyt, csakhogy Handó mégsem nevezte őt ki, helyette visszavonta a pályázatot. Mint korábban megírtuk, a fővárosi bírók decemberi küldöttválasztásán Vasvári volt az egyetlen jelölt, akit megtapsoltak a bírók.

Szintén a tanács tagja lett Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke. Ő az, akivel kapcsolatban felmerült, hogy Handó a fegyelmi jogköreivel is visszaélhet saját érdekei mentén. Egyesek úgy vélekednek, hogy Hilbert azért kapott az OBH-elnöktől írásbeli figyelmeztetést a küldöttválasztás előtt nem sokkal egy jelentéktelen ügy miatt, mert így döntés elé kényszerült: vagy elfogadja a döntést, amely megmarad a pályafutásában, vagy megtámadja a döntést, de akkor fegyelmi tárgyalásra kerül sor, ezzel pedig kizárta volna magát az OBT-választásból. A Hvg.hu szerint a szolgálati bíróság végül úgy találta, Hilbert nem követett el fegyelmi vétséget. A törvényszéki elnök az Alkotmánybírósághoz is fordult, ám panaszát a testület formai okok miatt nem tárgyalta érdemben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.