2018. január 6., szombat

GABO TITKAI A VILÁGHÁLÓN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2018.01.06.


2014 novemberében a Harry Ransom Center, a texasi egyetem múzeuma kb. 2 millió dollárért megvásárolt Gabriel García Márquez irodalmi örökségét. Most ez a hagyaték mindenki számára ingyen hozzáférhető lett a világhálón.

Ez szokatlan dolog, annál is inkább, mert a művekre még érvényes a szerzői jog. A múzeum azonban hangsúlyozza, hogy e szabad hozzáférés az örökösöknek köszönhető, akik nem kifogásolták az eljárást.

Több mint 27 ezer dokumentumról van szó, amelyek 50 évet fognak át. A nyelvük döntően spanyol, de vannak írások olaszul, franciául és angolul is. Fotókat, esszéket, leveleket, feljegyzéseket is tartalmaz az örökség, sőt annak a beszédnek a felvételét is, amelyet 1982-ben mondott el Stockholmban az irodalmi Nobel-díj átvételekor.

Vannak a hagyatékban személyes iratok, iskolai bizonyítvány, útlevelek. Sok a még soha nem publikált anyag, amelyből kiderül, hogy kikhez fűzték baráti szálak, többek között Fidel Castro kubai elnökhöz, milyen szenvedélyek és rögeszmék tették őt a dél-amerikai irodalom legendás figurájává, „Gabóvá”. De abba is betekintést nyerhetünk, hogy mi volt az olyan remekművek alkotói hátterében, mint a Száz év magány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.