2018. január 11., csütörtök

GULYÁS MÁRTONÉK TÍZ KÖRZETBEN MEGMÉRIK, KI A LEGESÉLYESEBB ELLENZÉKI KÉPVISELŐJELÖLT

MÉRCE 
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2018.01.11.


Politikai fórumokat szervez, és közvélemény-kutatásokat készít a főként Gulyás Márton nevével fémjelzett Közös Ország Mozgalom tíz egyéni képviselői választókörzetben a tavaszi országgyűlési voksolás előtt, értesült a Mérce.

A körzetek, ahol a mérésekre és akciókra sor kerül majd, a következők:

Budapest 1. evk.: Az egyik legtöbb jelöltet felvonultató egyéni körzet már sokszor szerepelt a hírekben. Az ellenzék oldaláról itt indul majd Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke, Juhász Péter, az Együtt – Korszakváltók elnöke is. Juhász nyílt üzenetben már számon is kérte Fekete-Győrt, mondván, indulásával elaprózza az ellenzék erejét.

Baranya megye 2. evk.: Baranyában az esetleges fordulathoz a pécsi Fidesz siralmas helyzete és viszonylagos beágyazottsága miatt a baloldal akár nagy reményeket is fűzhet. Itt indulhat Mellár Tamás közgazdász is, aki reményei szerint akár közös jelöltté is válhat.

Vas megye 1. evk.: Szombathelyen is komoly botrányok övezték a helyi Fidesz működését az elmúlt években. Az előző választáson azonban a kormánypárt annak ellenére simán hozta a körzetet, hogy Lazáry Viktor fideszes helyi képviselőről 2013 szeptemberében rejtett kamerás felvétel került elő, amelyen kábítószert fogyaszt. Lazáry azóta eltűnt, a Fidesz maradt, az ellenzék pedig végre bevenni szándékozik a várost is magába foglaló körzetet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg 1. evk.: Nyíregyháza régi baloldali körzet volt, amely csupán 2010 óta szavazott a Fideszre.

Pest megye 2. evk.: Budaörs-Budakeszi körzet legismertebb jelöltje az LMP miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett.

Nógrád megye 1. evk.: Egyrészt a Szabolcs 1-eshez hasonlóan Nógrád 1-es is régi MSZP-s körzet volt, másrészt viszont lényeges is, hiszen itt indulhat az LMP színeiben Dömsödi Gábor, volt tévés műsorvezető, jelenlegi pásztói polgármester, akinek ismertsége komoly előnyt jelenthet.

Budapest 6. evk.: Budapest VIII. és IX. kerülete ugyancsak szabályos csatatérré lényegülhet át tavasszal, még akkor is, ha a Fidesz minden bizonnyal bármit elkövetne, hogy a körzetet megtartsa. Itt több ellenzéki jelölt is esélyes lehet: Baranyi Krisztina az Együttel vághat neki a választásnak, ő derített fényt Bácskai János IX. kerületi fideszes polgármester visszaéléseire. A Demokratikus Koalíció pedig egyik ismertebb arcát, Ara-Kovács Attila külpolitikai szakértőt indíthatja itt.

Csongrád 1. evk.: Szeged 1-es választókerülete nyertes baloldali körzet. Botka László szegedi polgármester szárnysegédje, Szabó Sándor 2014-ben simán vitte is. Itt a képviselőjelölt-felmérések eredménye lehet elsősorban érdekes, főleg az LMP-s töredékszavazatra számíthat az esetleges közös jelölt.

Borsod-Abaúj-Zemplén 1.evk.
: A miskolci 1-es körzet általában billegő körzet a Fidesz és a baloldal között, 2014-ben minimális különbséggel a Fidesz vitte el.

Veszprém 2. evk: A tapolcai körzet már beírta magát a történelembe, amikor 2015 tavaszán Rig Lajos, a Jobbik jelöltje időközi választáson verte meg fideszes ellenfelét, annak ellenére, hogy Orbán Viktor maga is beszállt a helyszínen a kampányba.

Gulyásék akciójának már korábban deklarált célja, hogy ezekben a körzetekben egyetlen jelölt induljon a teljes ellenzék nevében, és lehetőleg ez a jelölt a legesélyesebb, legnépszerűbb is legyen. Igy kívánják a Fidesz-KDNP 2018 utáni, esetleges kétharmados fölényét megakadályozni, és esetleg elősegíteni a kormánypártok vereségét is.

A mozgalom közösségi pénzgyűjtésből szedte össze a tíz egyéni választókerületben tervezett, pártfüggetlen akciók költségét, a felméréseket két közvéleménykutató intézet, a Medián és a Závecz Research segítségével fogják elvégezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.