2018. január 7., vasárnap

HADD ÉLJENEK!

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2018.01.05.


A rádió reggel hatkor közvetlenül a petárdatüzek szomorú fölsorolása után arról tájékoztat, hogy Mészáros Lőrinc az idevágó dokumentum szerint 49 milliárd forint összértékű, gigantikus közbeszerzéshez jutott. A bank-, média- és csak a jóisten tudhatja, miféle tulajdonos ezért a pénzért egyebek mellett új nyílvonali vágányokat, peronokat, aluljárókat és lifteket épít. Még ugyanebből az összetett mondatból kiderül, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. – ezúttal az Euro Aszfalttal konzorciumban, és szintén európai uniós pénzből – építheti ki az ózdi szennyvízelvezető rendszert, ennek a megbízásnak az értéke 4,3 milliárd forint. Lássuk be, ezek nem is olyan nagy ügyek. Egyik napról a másikra bányák, várak, kikötők, belvárosi területrészek kerülnek mindenféle panamatikus céghálón keresztül – nevezzük úgy – a kormánypolitikusi érdekszféra vonzkörébe.

A szocialista filmkultúra nagy erejű, megvilágító filmjében, a Tűz van, babám!-ban döbbenten látni, amint egyre-másra tűnnek el a tombolanyeremények asztaláról a tárgyak. Először a disznósajt, aztán egy üveg konyak, később a torta. A film alapeleme a lopás. Olyan méretű és olyan mélységű a lopás természetessége, hogy a néző belesüpped a székébe. Lassan nem marad az asztalon más, mint a tárgyak támasztékai meg a csipkés papírterítők. A film elején még roskadásig tömött tárlóról először eltűnik, ami ehető és iható (ebben a sorrendben), majd aztán ahogy jön, minden. Mondhatnánk, hogy nem változott semmi, most is ugyanúgy lopnak, mint akkor. De nem mondhatjuk, részben, mert 1989-ben, ha minden igaz, az ország keresztülment egy fergeteges erejű tisztítótótűzön, új szereplők érkeztek, másrészt gyökeresen más a lopás tárgyi és jogi struktúrája.

Az össznemzeti purgálódásnak semmi jele. Sőt. Akkoriban disznósajtok, konyakosüvegek és bólogató elefántfigurák tűntek el, ma erőművek, örökpanorámás hegyhátak és folyamok medrei. Történelmi borvidékek, országrészek, a Gellérthegy fele, a Balaton nyugati medencéje. Meg az északi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.