2018. január 22., hétfő

HUNGARY TODAY

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BÍRÓ ÁDÁM
2018.01.19.


Németországban a postfaktisch (tényeken túli) lett az év szava 2016-ban. Nem véletlenül: míg néhány évtizeddel ezelőtt az átlagember viszonylag jól szűrt, többé-kevésbé hiteles tájékoztatást kapott, manapság (többek között a közösségi médiák hathatós segítségével) az álhírek tengerében fuldoklik, és igen nehéz dolga van, ha el akarja dönteni, melyik hír igaz és melyik nem.

Sokunkban él az illúzió, hogy az általunk olvasott „komoly” online portálok védettséget jelentenek az álhírek ellen. De míg a Russia Today módszeresen és szándékosan, addig a hazai online sajtó az egyre süllyedő szakmai színvonal miatt ontja magából az álhíreket: két hét alatt négy álhír futott az Indexen.

Svédország kukázza a jogállamot


December 21-én az Index Svédország bizonyíték nélkül is büntetheti a beleegyezés nélküli szexet címmel közölt egy írást Zsilák Szilvia tollából. Nem kell jogásznak lenni ahhoz, hogy az embernek megakadjon a szeme a címen, tudniillik a világ civilizáltabb felén bizonyíték nélkül nem szokás büntetni semmit, még kevésbé szokás erre büszkének is lenni. Hogy nem csak egy hatásvadász címről van szó, azt a szerző később nyilvánvalóvá teszi: „a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint csak akkor lehet valakit bíróság elé állítani, ha bizonyíték van arra, hogy az illető erőszakot vagy fenyegetést követett el – írja a The Local című svéd hírportál. A svéd miniszterelnök, Stefan Löfven szerint a törvényjavaslat célja, hogy levegye az áldozatok válláról azt a terhet, hogy bizonyítékot kelljen felmutatniuk.”

Utólag már nehéz kinyomozni, mit is mondhatott pontosan a svéd miniszterelnök, de az biztos, hogy a törvényjavaslat – melynek lényege, hogy a nemi erőszak tényállása tényleges erőszak nélkül is fennállhat – köszönő viszonyban sincs az idézett szöveggel. A tévedés forrása feltehetően az Associated Press pontatlan tudósítása volt, amelyért a hírügynökség 21-én kiadott közleményében1 elnézést kért. De bármi volt is a tudósításban, nem mentség arra, hogy egy egyértelmű jogi nonszensz az Index címoldalára kerüljön. És minthogy a bizonyítás terhe miatti méltatlankodás a #metookampány visszatérő motívuma volt, kézenfekvő a feltételezés, hogy Zsilák Szilvia a vágyvezérelt gondolkodás áldozatává vált: az áhított esemény beteljesülésének vélelme felülírta a józan észt. És ha így történt, az még ijesztőbbé teszi a történetet: egy haladó szellemű, liberális portál munkatársa az ártatlanság vélelmének (és ezáltal lényegében a jogállamnak) a felfüggesztésén örvendezik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.