2018. január 4., csütörtök

HUSZONÉVESEN MILLIÁRDOSOK - ÍGY ÁLL SAJÁT LÁBÁN AZ ORBÁN-REZSIM MÁSODIK GENERÁCIÓJA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.01.04.


Kennedyk vagy Alijevek? A nyugati vagy a keleti változatra hasonlítanak jobban a közelmúltban kialakult magyar politikus- és oligarcha-dinasztiák? Az Orbán-Tiborcz házaspár, a három Mészáros-testvér és Matolcsy Ádám vagyona összesen tízmilliárdos nagyságrendű, Mészárosék második generációja ráadásul több százmilliárdos tőzsdei értékű cégek döntéshozó és ellenőrző testületeiben is szerepet kapott.

A náci Németországban sem történt meg, hogy a nagyipari állami beszállítókat, például a Kruppot vagy a Thyssent Hitler strómanjai vagy rokonsága szerezze meg és működtesse. Erős a párhuzam? Autokráciák és diktatúrák különféle módon viszonyulnak a magántulajdonhoz.

Magyar Bálint szociológus, volt SZDSZ-es politikus, a posztkommunista maffiaállam könyvsorozat szerzője szerint a kommunista diktatúrákban a fogyasztási javakból (üdülő, autó) több és drágább jutott ugyan a nómenklatúra tagjainak, de nem volt módjuk kiurgóan számottevő, örökíthető vagyont felhalmozni, vagy éppen a politikai ranglétrán a magas rangú szüleikhez hasonló karriert befutni. Még a klánszerűen működő Apró családnak is csak egy rövid időre sikerült bejuttatnia Gyurcsány Ferencet a száz leggazdagabb magyar közé.

Az akkori elit gyerekeinek természetesen könnyebb volt az élete: jobb iskolák, állások vártak rájuk, mint a proletárdiktatúra proletárgyerekeire. De állami üzletből eredő milliárdokra (kivételes eseteket, például Dobi István fiát leszámítva) nem számíthattak. Ellentétben napjaink oligarcháival és, mint látjuk, az ő gyermekeikkel.

Az örökíthető vagyon nagyságáról, növekedésének elképesztő mértékéről szólnak az évenként megjelenő gazdagember-listák, illetve például az Átlátszó összefoglalói: nemrég a Horthy-rendszer legvagyonosabbjaival mértük össze Mészáros Lőrinc birodalmát, és azt is bemutattuk, mi áll hetvenszeres tőzsdei árfolyam-emelkedés hátterében.

Mészáros Lőrinc a teljes magyar gazdaságtörténet leggyorsabban gazdagodó milliárdosa – infografikákkal

Égig érő fák nőttek a pesti tőzsdén Mészáros Lőrinc nyomában

A Fidesz-közeli családoknak 2010 előtt is csurrant-cseppent. Már a kilencvenes évek elején pártszékházpénzt teleportáltak „közeli” cégek érintésével Orbán Viktor édesapja bányavállalatába. Majd Orbán feleségéről, Lévai Anikóról derült ki, hogy nem csak jelentős föld- és szőlőbirtokos, de szőlészete állami támogatásokra is pályázik.

A másodvonalbeli politikus-elitben immár külön kaszt a feleségeké: Vajna Tímeáé, Rogán Cecíliáé, illetve a Habony-menyasszonyok gyorsan rotáló csapatáé. Az sem szúr különösebben szemet, amikor – ahogy Lázár János kisfiai Mádon – iskoláskorú gyerekek válnak földbirtokossá, éltes matrónák pedig, például Kósa Lajos miniszter 82 éves édesanyja pedig mezőgazdasági vállalkozás tulajdonosává.

Szintlépés azonban a második generáció, a leszármazottak és házastársaik százmilliós, milliárdos tételekkel való kistafírozása, piacvezető cégek menedzsmentjébe való beemelése...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.