2018. január 16., kedd

KELL MÉG VALAMIT MONDANOM, ZOLIKA?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.01.15.


Vicces, amikor elkötelezett fideszesek véletlenül elszólják magukat. Miután az elkötelezettség nem feltétlenül politikai, pláne nem elvi, hanem egzisztenciális, ezt nem is lehet felróni nekik. Vagyis de, fel lehet és fel is kell róni – minden egyéb elkövetett cselekedetükkel egyetemben -, de inkább jogi, mintsem morális okokból.

Kovács Zoltán kormányszóvivő igen érdekes, de legalább sok mindent megmagyarázó kijelentésére lett figyelmes a 444.hu. Kovács a Financial Times című lapban magyarázta, miért is indokolt és jogos a Fidesz-kormány támadása Soros György és a civilek ellen. Itt a megoldás:

Mr Soros azt hiszi, hogy a civil társadalom feladata, hogy ellenőrizze a végrehajtó hatalmat”, pedig Kovács szerint csak a „választott képviselők politizálhatnak legitim módon”.

Márpedig – szintén Kovács szerint – Sorost, a civil szervezeteket és a jogvédő csoportokat soha senki sem választotta meg. Ezért nem szólhatnak bele a politikába.

Hibátlan érvelés. Ebből egyenesen következik, hogy például én sem szólhatok bele a politikába, te sem, kedves olvasó. A mi jogunk odáig terjed, hogy négy évente egyszer van egy olyan nap, amikor politizálhatunk, akkor leadjuk a szavazatunkat és onnantól a következő választásig kötelezően és szó nélkül el kell tűrnünk mindent, amit a választott kormány művel. Ha a kormányfő az unokája nevére íratja a Parlamentet és ráadásként a Dunát, azt is el kell fogadnunk. Ha bevezeti valamelyik képviselő a körzetében az első éjszaka jogát, akkor azt is el kell fogadnunk.

Mert nálunk olyan speciális törvények vannak – Kovács Zoltán és a kormány (miután Kovács a kormány nevében nyilatkozik minden esetben) szerint -, minek alapján ciklikusan diktátorokat választunk. Ezt követően azon nyomban megszűnnek a jogaink. Nem politizálhatunk, nem kérhetünk számon, nem lehetünk elégedetlenek, nem várhatunk el semmit, nem szólhatunk bele semmibe. Sem egyenként, sem csoportot alkotva. Nincs jogunk hozzá, mert minket, civileket nem választott meg senki.

Ez az a pont, amikor egy valamennyire is civilizált országban az ilyen kijelentésért azonnali kirúgás járna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.