2018. január 11., csütörtök

KÉT BRIT TUDÓSÍTÓ BEJUTOTT ORBÁNHOZ A FELCSÚTI PÁHOLYÁBA

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR

2018.01.11.


Orbán szinte körbevezette a brit újságírókat magánbirodalmában, miközben futballról és nemzettudatról filozofált.

Az angol fociújságíró és a budapesti tudósító elérte, amit eddig szinte senki sem tudott: tavaly tavasszal spontán interjút adott nekik Orbán Viktor Felcsúton, a kedvenc témájáról, a futballról, amely köré azóta filozófiát is kerített. A TheGuardian hosszú anyaga Magyarország, a stadionépítési láz és a kormányfő kapcsolatát járja körbe.
A felcsúti stadion VIP páholya nem egyszerű luxuspáholy, hanem a magyarországi hatalom fő csatornája – írja David Goldblatt és Daniel Nolan. A szinte teljesen az 54 éves Orbán Viktor befolyása alá került országban ide kell elzarándokolni oligarchának, bankárnak, külföldi befektetőnek, hogy ügyes-bajos dolgait megvitathassa a miniszterelnökkel.

A szerzők azonban nem így, hanem egészen meglepő módon jutottak be a páholyba: Goldblatt dedikált könyvének Orbánhoz juttatása után spontán meghívást kaptak a VIP páholyba és Orbán apró magánbirodalmába, amelyet úgy írnak le, mint “magyar Sohaországot”.

Az interjút részletes életrajz és Orbán politikai tevékenységének kimerítő bemutatása kíséri. Szó van a 2018-as választásokról is, Hadházy Ákos LMP-társelnök körülírja a kormánypártok és Orbán nyomasztó hatalmát és fölényét. De a Guardian megszólaltatta például a miniszterelnök régebbi rendszeres focistatársát, Komáromy Zsoltot is, aki szerint:

A futball Orbán számára a belső agresszió levezetésének módja volt. Egyszer, amikor megszerezte a labdát, és az kigurult a vonalon túlra, ő csak futott utána, azt kiabálva, hogy “Bent volt! Még bent volt!”, majd belőtte azt a kapuba. Nagyjából újraírta a szabályokat, körülbelül így: “majd én megmondom, mikor van kint és mikor bent”.

Amikor a Puskás Akadémia egyik eseménytelen mérkőzésének félidejében a szerzők felküldték Orbánhoz Goldblatt könyvét a foci világtörténelméről (A labda kerek. A futball világtörténete), a klub sajtófőnöke azt mondta, elég kicsi az esélye egy személyes találkozónak. Kisvártatva azonban visszatért, és Orbán külön kérésére, elhűlt arccal felvezette őket a VIP-be, ahol a miniszterelnök kedvenc sportújságírója, Szöllősi György kíséretében adott nekik audienciát.

Mint kiderült, a miniszterelnököt megfogta Goldblatt könyvének ajánlója, amelyet Eduardo Galeano uruguayi írótól kölcsönzött:

A játékstílus egy létforma is, amely felfedi minden egyes közösség egyedi tulajdonságait, és megerősíti jogát arra, hogy különbözzön a többitől.”

Ennek a szerencsésen kiválasztott mottónak köszönhetően Orbán hosszas, felszabadult előadásba kezdett az újságíróknak arról, mennyire fontos, központi helyet foglal el nála a labdajáték abban, ahogyan Magyarországról gondolkodik.

“Nem is tudom, van-e ilyen speciális magyar stílus a játékban, de mindenképpen lennie kéne!” – magyarázta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.