2018. január 25., csütörtök

KÖZEL HATMILLIÁRD FORINT KÖZPÉNZT ZSEBELT BE A SZÍNHÁZAS TAO-MACHINÁTOR KÖRNYEZETE

24.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2018.01.25.


Az elmúlt évek egyik legsikeresebb kulturális vállalkozásának a székhelye egy jellegtelen kiskunhalasi utcában lévő családi ház. A ide bejegyzett ART Előadó-művészeti Nonprofit Kft.-nek az az egyik különleges jellemzője, hogy jóval több fellépése van, mint követője a Facebookon.

Míg profilját mindössze tizenketten kedvelik, az egy alkalmazottal rendelkező vállalkozás 2016-ban 34 angliai fellépésben vállalt szerepet, amely során Mozart zenéjére egy kosztümös show-t adtak elő. A kiskunhalasi vállalkozás angliai vendégszereplését 18 ezer ember látta, a magyar állam pedig 150 millió forinttal gazdagította a tao-támogatások révén.

Az előző cikkünkben az ART mellett több olyan újonnan alapított, a színházi szféra számára is szinte teljesen ismeretlen színházról írtunk, amelyek gyanús körülmények között akasztottak le sok százmillió forintot az államról a tao-támogatásokat kihasználva. Ennek az a lényege, hogy 2009 óta a vállalatoknak nem az államnak kell fizetniük a társasági adójukat, hanem odaadhatják egy tetszőleges előadó-művészeti szervezetnek.

Ilyen volt a több százezres nézettségű produkcióban magyar részvételt blöffölő Anonymus Színház, az izraeli plázában közel négyszázezres látogatottságot generáló Műhely Produkció, az állítólagos partnere által egyszerűen csalónak nevezett Végtelen Tér Színház, és a koprodukciós partnere által szintén meghazudtolt Maszka Színház.

Az öt színházat nem csak a gyors és gyanús felemelkedésük köti össze, hanem számos olyan pontot találtunk, amely alapján kötődnek egymáshoz. Végső soron pedig az érintett szervezetek egy színházi közegben jól ismert emberhez köthetőek, akinek kulcsszerepe volt a tao-törvény megalkotásában, a jogszabályi háttér kidolgozásában, és a legnagyobb tao-machinátorként jellemzik.

Cikkünkben ezt a több színházból álló összefonódást mutatjuk be, és azt, hogy a csoportosuláshoz összesen mennyi közpénz folyt be az elmúlt években. A sorozat utolsó cikkében pedig arról lesz szó, hogy a színházi szférában mit gondolnak a tao-rendszerről (hasonló témában az Indexen szerdán jelent meg egy részletes cikk)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.